TOP

Μιανμάρ: Κινδυνεύει η Ελλάδα από αντίστοιχους μακρινούς σεισμούς; «Δυστυχώς ναι» εκτιμά ο Α. Τσελέντης

Mε αφορμή τον σεισμό στην Μιανμάρ ο Ακης Τσελέντης εξηγεί αν κινδυνεύει η χώρα μας από αντίστοιχους μακρινούς σεισμούς που μπορεί σε βάθος χρόνου να συμβούν στο Ελληνικό τόξο.

Η απάντηση είναι «ναι» λέει.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη ένας τέτοιος σεισμός όπως αυτός στη Μιανμάρ, μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις.

Όπως εξηγεί, λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους του σεισμού στη Μιανμάρ, δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία σεισμικών κυμάτων, τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες περιόδους και διαδίδονται στην επιφάνεια του εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Έτσι, ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες και άλλες κατασκευές.

Η ανάρτηση του Ακη Τσελέντη
«Κινδυνεύει η χώρα μας από αντίστοιχους ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ σεισμούς που μπορεί σε βάθος χρόνου να συμβούν στο Ελληνικό τόξο; (Εκεί που η Ευρασιατική πλάκα συγκρούεται Νότια της Κρήτης με την Αφρικανική);;; Δυστυχώς ΝΑΙ!»

Ο λόγος που έπεσαν ουρανοξύστες στην Bakong σε απόσταση 1400Χμ μακριά από το επίκεντρο ήταν κυρίως γιατί τα σεισμικά κύματα που έφθασαν στην Bakong λόγω της μεγάλης διαδρομής τουs μέσα από το γήινο φλοιό έχασαν τις υψηλές συχνότητες έμειναν με τις χαμηλές (δηλ μεγάλες περιόδους) και συντόνισαν τα κτήρια (τα ψηλά) που έχουν μεγάλες ιδιοπεριόδους.

Διαβάστε την συνέχεια στο iefimerida.gr