Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

Μίνα Γκάγκα για κοροναϊό: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου από το φθινόπωρο

Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου για τον κοροναϊό το φθινόπωρο, είπε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Περιμένουμε όλες τις οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιστεύω προσωπικά ότι θα χρειαστεί κάποια δόση το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για την γρίπη που αλλάζει υποπαραλλαγές κάθε χρόνο και κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε φθινόπωρο για να το θυμηθούμε».

Όσο για τα νέα στελέχη του κοροναϊού, η Γκάγκα είπε μιλώντας στο ERTNEWS: «Έχουμε υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλάζουν λίγο και αυξάνονται τα κρούσματα. Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 70%, αλλά μιλάμε για περίπου 450 εισαγωγές όλη την εβδομάδα. Μιλάμε για 8 διασωληνώσεις όλη την βδομάδα, και είναι κυρίως άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν προβλήματα υγείας. Άρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι υπάρχει κοροναϊός, είναι ανάμεσα μας, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και αυτοί πρέπει να προσέχουν να το έχουμε στο νου μας αλλά δεν είναι ανησυχητικά τα μεγέθη» ανέφερε.

Εξαπλώνεται το στέλεχος «Έρις»

Συνολικά 41 κρούσματα του στελέχους «Έρις» του SARS-CoV-2 έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το επταήμερο που έληξε στις 6 Αυγούστου καταγράφηκε επίσης αύξηση των εισαγωγών στις 469, έναντι 321 το προηγούμενο επταήμερο.

Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος

To στέλεχος «Έρις», ή EG.5.1, είναι νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 20% των δειγμάτων από ασθενείς Covid-19 στην Ασία, 10% στην Ευρώπη και 7% στη Βόρεια Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «στέλεχος ενδιαφέροντος», όχι όμως ως «στέλεχος ανησυχίας».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Ωστόσο ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η εξάπλωση της Έριδας στη Βρετανία συνοδεύτηκε από αύξηση των νοσηλειών, κάτι που σημαίνει ότι το στέλεχος μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές της Όμικρον.

πηγη: in.gr