Παρασκευή
9
Ιούνιος
TOP

Μητσοτάκης: Πρόσθετες εκπτώσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο τον Δεκέμβριο

Πρόσθετες αυξήσεις στα τιμολόγια σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και τον Δεκέμβριο, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του προϋπολογισμού. Αποφάσεις τις οποίες σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση τις πήρε αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τις ανατιμήσεις οι καταναλωτές, σε μια κατάσταση πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημείωσε.

Τρία μέτρα

Τρία είναι τα επιπλέον μέτρα στα οποία προχωράει η κυβέρνηση για τον Δεκέμβριο:

  • Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά δεύτερον.
  • Θα υπάρχει αύξηση της έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο.
  • Όσον αφορά τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του α΄ εξαμήνου του 2022.

«Η αύξηση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να δώσουμε μία σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ζωής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια μιλώντας για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη 6,9% το 2021 ακούγεται και θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συντηρητική.

«Όσοι λοιπόν από αυτό το βήμα πέρυσι μιλούσαν για στασιμότητα και για ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι μας έλεγαν και ότι είναι αδύνατον η ελληνική οικονομία να πετύχει αυτήν την γρήγορη ανάπτυξη μετά την πολύ δύσκολη πορεία την οποία περάσαμε του 2020 διαψεύστηκαν», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο βασικός λόγος που η χώρα έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει αυτούς τους 27 μήνες είναι διότι έχουμε εγγυηθεί εντός και εκτός Ελλάδος τη σταθερότητα και την πολιτική συνέχεια, σημείωσε.

«Αυτή η πολιτική σταθερότητα η οποία μας επιτρέπει σήμερα να προσελκύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, να μπορούμε να διεκδικούμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία ευνοϊκή μεταχείριση για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτήν την πολιτική σταθερότητα έχω ευθύνη να μην τη διακινδυνεύσω και δεν θα τη διακινδυνεύσω», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Έχω την υποχρέωση να διατηρήσω τη σταθερότητα, το θετικό κλίμα, τον πολιτισμένο κοινοβουλευτικό διάλογο, συμπλήρωσε.

«Ο προϋπολογισμός είναι κατά το σύνταγμα ένας λόγος διαφορετικός καθώς συνιστά το ετήσιο σχέδιο της κυβέρνησης για την πορεία της εθνικής οικονομίας, παρακολουθεί την εξέλιξη της κυρίως όμως καθορίζει το αποτύπωμα της στην κοινωνία. Συνοψίζει δηλαδή όλα όσα πετύχαμε και αθροίζει αυτά που διεκδικούμε. Ακριβώς για αυτό η έγκριση του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βουλής και των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Εδώ θα μιλήσουμε πρωτίστως και πάνω από όλα στους Έλληνες πολίτες. Για το τι πέτυχε χθες η Ελλάδα και κυρίως γιατί μπορεί να πετύχει αύριο και αυτά είναι πολλά Θυμίζω ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε μία ανάπτυξη της τάξης του 4% και όμως ήδη ήδη στο 9μηνο καταγράφηκε μεγένθυση του δημόσιου πλούτου κατά 9,3% η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη 7,1% και είναι μάλλον μετριοπαθής η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9%. Ακούγεται και θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συντηρητική.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ζητήσει εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όταν ολοκληρωθεί η τετραετία της θητείας της Νεάς Δημοκρατίας.

«Πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές αυτούς δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ. Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες αυτούς τους 26 μήνες που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές Με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019».

ΠΗΓΗ moneyreview.gr