Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Μητσοτάκης στο OT FORUM: Στη φαρέτρα μας η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα (video)

Για όλα τα τρέχοντα θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και την ενεργειακή κρίση μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει».

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε την απόφαση να μην υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις στα καύσιμα αλλά τόνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι στην φαρέτρα μας και μπορεί να υπάρχει, έχει κόστος και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση».

Επίσης μήνυμα στους εμπόρους να μην επιχειρήσουν να κάνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη διαθεσιμότητα των προϊόντων στην αγορά έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ο κόσμος που αλλάζει».

«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο του προστίμου που μας επιτρέπει ο νόμος. Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την πραγματικότητα» δήλωσε.

Επισιτιστική επάρκεια και ενισχύσεις

Ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία για σιτάρι και αραβόσιτο, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Βουλγαρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Παρέπεμψε στην απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί ως την Παρασκευή για επιδότηση των ζωοτροφών με 40 εκατοομύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα κι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων γης που είναι σε καθεστώς αγρανάπαυσης με καλλιέργειες όπως ηλιέλαιο και άλλες, για τις οποίες είχαμε αυξημένες εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Εκλογές… του χρόνου – Το «ξέκοψε» ο Μητσοτάκης για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Σημειώνεται, μάλιστα, πως ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023».

Ο πρωθυπουργός συνήθως ανέφερε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2023. Συνεπώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε… λίγο πιο συγκεκριμένος αναφορικά με την ώρα της κάλπης.

Επιπλέον, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Είμαι υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός που πορεύεται με κανόνες», τόνισε συγκεκριμένα, ενώ ακόμη είπε πως ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα.

«Αλλά η χώρα θα κυβερνηθεί» τόνισε προσθέτοντας ότι στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα προβάλλει το έργο της αλλά και τους χειρισμούς της σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί. «Κάθε μέρα η Ελλάδα αλλάζει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για πόλεμο και ακρίβεια

«Βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας. Προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο. Είναι κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές».

Αυτό τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός που σημείωσε πως «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη» επισημαίνοντας πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα

Τα μέτρα για τα οποία μίλησα είναι στήριξης του εισοδήματος μέσω της συγκράτησης των τιμών. Υπάρχουν και άλλα που έχουμε πάρει που είναι μέσω της μείωσης της φορολογίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Αρκούν τα μέτρα αυτά για να αντιμετωπίσουν όλες τις αυξήσεις; Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Ακολουθούν και άλλα μέτρα όμως. Ποια είναι αυτά; Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου -δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες».

Σημείωσε επίσης πως «δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη» ενώ ανέφερε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας» αλλά «έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές». «Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή».

Όσον αφορά στα θέματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε επιμείνει σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, «το ”εξοικονομώ” τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μειώνει τον τελικό λογαριασμό στο νοικοκυριό, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί πολλές θέσεις απασχόλησης, στηρίζει εγχώρια βιομηχανία, μπορεί να έχει μόνο όφελος για την οικονομία».

Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, είπε ότι έγινε συζήτηση πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή στο ηλιέλαιο. «Η χώρα καλλιεργεί 800.000 στρέμματα από ενεργειακά φυτά τα οποία παράγουν ηλιέλαιο, τα οποία κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο να προσμιχθούν με καύσιμα. Μπορούμε να στρέψουμε ένα κομμάτι αυτής της παραγωγής» εξήγησε και τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά, «η χώρα μας δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία ούτε για σιτάρι, ούτε για αραβόσιτο. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μας στα προϊόντα αυτά είναι η Βουλγαρία. Τα τελευταία τρία χρόνια ο πρωτογενής τομέας έχει αυξήσει το αποτύπωμά του. Είμαστε πλεονασματικοί. Εξάγουμε περισσότερα από όσα εισάγουμε».

Στον τομέα της ενέργειας «ανοίγονται πολλές δυνατότητες για τη χώρα τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε»

Συνεχίζοντας στα θέματα της ενέργειας ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα έχει παραδοσιακές σχέσεις με την Gazprom με συμφωνίες που ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια και έχουν ρήτρες. «Οι συμφωνίες μας δεν διαφέρουν από τις συμφωνίες που συνάπτουν όλοι οι προμηθευτές» είπε.

«Θέλουμε σταδιακά να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό προσφέρει στη χώρα σημαντικότατες ευκαιρίες να καταστεί ενεργειακός κόμβος, να εισάγει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω LNG. Για να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο. Τη μεθεπόμενη ημέρα οποιοσδήποτε αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε και στην οικονομία του υδρογόνου το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος» προσέθεσε και τόνισε:

«Ανοίγονται πολλές δυνατότητες για τη χώρα τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε»

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή είπε πως τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πρέπει να φορολογηθούν, αλλά «το πόσα είναι δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση αλλά η ΡΑΕ η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού τους και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν την οικονομική πραγματικότητα». «Δεν κρύβει εύκολα μια εταιρεία κέρδη. Άρα η ΡΑΕ θα κάνει αυτή τη δουλειά, θα προσδιορίσει τα υπερκέρδη για το ’21 και το ’22 και η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει κατά 90%» προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι αυτή η οποία έχει κάνει και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. «Αν όλο το όφελος από την παραγωγή έχει επιστραφεί στον καταναλωτή, τότε είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά. Δεν είναι δουλειά μου. Αυτό είναι δουλειά των ορκωτών και της ΡΑΕ» η οποία «έχει μεγάλη εμπειρία και πολύ καλά στελέχη. Είναι πάρα πολύ σύνθετα τα ζητήματα της τιμολόγησης και γι’ αυτό έχουμε ανεξάρτητο ελεγκτή και επόπτη της αγοράς» επισήμανε.

πηγή: www.newsit.gr