Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

Μπορεί μία πολεμική επιχείρηση να σημάνει το τέλος του ίντερνετ;

Θα μπορούσε μία πολεμική σύρραξη να βυθίσει τον κόσμο στην εξαφάνιση του ίντερνετ; Κι όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το καταλάβει κανείς.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναύαρχος Tony Radakin, προειδοποίησε πως η ολοένα αυξανόμενη υποβρύχια δραστηριότητα των Ρώσων απειλεί το παγκόσμιο σύστημα τηλεπικοινωνιών.

Με λίγα λόγια ίσως οι Ρώσοι να απειλούν ακόμη και τον υπόγειο κόσμο της θάλασσας, μιας κι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο δίκτυο του ίντερνετ που συνδέει όλο τον κόσμο.

Οι δηλώσεις του, αν και επικεντρώνονται στη Ρωσία, μας υπενθυμίζουν πως το internet βρίσκεται στο έλεος κάθε κακόβουλης χώρας που διαθέτει υποβρύχια. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν υποβρύχια δύναμη κι όχι μόνο για την Ρωσία.

)

Τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν τα δεδομένα είναι το “πραγματικό σύστημα πληροφοριών του κόσμου” και κάθε απόπειρα πρόκλησης βλαβών σε αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Αν κάποιος ξέρει από που περνάνε αυτά τα γιγαντιαία καλώδια τότε ξέρει πολύ καλά πως να προκαλέσει μία μεγάλη ζημιά στο παγκόσμιο internet.

Τουλάχιστον το 97% όλων των δεδομένων του internet περνάνε μέσα από αυτό το τεράστιο δίκτυο που ενώνει ακτές σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι παράξενο, παράξενο είναι να βρεθεί ο κόσμος εκτός διαδικτύου.

Η τοποθέτηση αυτών των καλωδίων γίνεται από ειδικά σκάφη και συνήθως κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Έως σήμερα, υπάρχουν 1.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων στους πυθμένες των ωκεανών, με το μεγαλύτερο να συνδέει Ασία και Αμερική (AAG) μέσω 20.000 χιλιομέτρων. Ένα τυπικό καλώδιο αποτελείται από 200 οπτικές ίνες που μεταδίδουν 400Gb δεδομένων το δευτερόλεπτο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το σαμποτάζ των καλωδίων δεν απαιτεί ανεπτυγμένη τεχνολογία, αφού οι διαδρομές τους εντοπίζονται ακόμα και σε χάρτες ναυσιπλοΐας για να αποφύγουν τα σκάφη να τα κόψουν με τις άγκυρές τους. Τα περισσότερα ανήκουν σε εταιρίες και οργανισμούς και δεν υπάρχει ένας διεθνής ή ακόμα και εθνικός φορέας παρακολούθησής τους.

Μία συντονισμένη επίθεση, ακόμα κι αν δεν κόψει όλα τα καλώδια, θα μεταφέρει όλο τον όγκο δεδομένων σε αυτά που θα απομείνουν, μειώνοντας τις ταχύτητες ή ακόμα και κόβοντας την πρόσβαση στο internet.

Το δορυφορικό internet δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει την απαιτούμενη ζήτηση. Ακόμα κι αν χρησιμοποιούσαμε κάθε δορυφόρο επικοινωνιών σε τροχιά γύρω από τη Γη, θα αναπλήρωνε μόλις το 7% των επικοινωνιών…μόνο των ΗΠΑ.

Πηγή: msn.com