Τετάρτη
28
Σεπτέμβριος
TOP

Μπρα ντε φερ στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ – «Οι 8 στους 10 θα πληρώσουν λιγότερα» – «Άδικες μειώσεις, τις σαρώνει η ακρίβεια»

Τι είπαν για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ Μητσοτάκης, Τσίπρας και Κατρίνης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών.

Μητσοτάκης: 920 εκατομμύρια ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει  τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.

Τσίπρας: Ανόμοιες οι συγκρίσεις, άδικες οι μειώσεις

«Πρέπει να τελειώσουν οι δικαιολογίες και οι ανόμοιες συγκρίσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε κόλπα αν θα τον ψηφίσω, ωραία μαγκιά αυτό, αν θα τον ψηφίσω, προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας», σημείωσε.

«Μας λέτε ότι μειώσατε τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος τον έφερε τον ΕΝΦΙΑ, μήπως η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία ήσασταν υπουργός;», συνέχισε, τονίζοντας πως «μόλις βγήκαμε απ’ τα μνημόνια, τον Νοέμβριο του ’18 μειώσαμε εμείς τον ΕΝΦΙΑ 270 εκατ».

«Και συγκρίνετε το σημερινό με αυτό που ήταν πριν από τη μείωση τη δική μας», συνέχισε, «το 2019 κάνατε μια μείωση 200 εκατ. επιπλέον απ’ τον δικό μας προϋπολογισμό, αλλά αυτή η μείωση κατανεμήθηκε άδικα γιατί 50% από αυτό αφορούσε περιουσίες πάνω από 300 χιλ. ευρώ, πολίτες που δεν ανήκουν στη μεσαία τάξη, γιατί είναι περίπου το 4% των φορολογούμενων. Και παρουσιάζετε σήμερα μια μείωση του ΕΝΦΙΑ την ώρα που τα παίρνετε διπλά και τριπλά απ’ τους λογαριασμούς, η οποία κατά το 1/3 αφορά το 5%».

Μητσοτάκης: …Αλλιώς δεν θα την ψηφίζατε

Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολίτες που θα λάβουν τον ΕΝΦΙΑ θα δουνε πότε πλήρωναν περισσότερο, ενώ απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα υπογράμμισε ότι «κι εσείς ξέρετε ότι είναι πολιτική κοινωνική αυτή που εφαρμόζουμε αλλιώς δεν θα την ψηφίζατε σήμερα».

Κατρίνης: H μείωση του ΕΝΦΙΑ σαρώνεται από την ακρίβεια

Με επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να μην αφήσει να μιλήσουν πρώτα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά επέλεξε να απαντήσει μόνο στον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε έναν πρωθυπουργό που υπό το άγχος των τελευταίων δημοσκοπήσεων επιλέγει με ποιους θα αντιπαρατεθεί για να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο», είπε, κατηγορώντας επίσης το προεδρείο της Βουλής που επιτρέπει να γίνεται αυτό. «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της κυβέρνησης να δραπετεύσει από την σημερινή δυσάρεστη πραγματικότητα για την δημιουργία της οποίας έχει ευθύνη και η ίδια» είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Κατρίνης.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης για την μείωση του ΕΝΦΙΑ μοιάζει πολύ αδύναμο και σαρώνεται από την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ για να ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν θα μηδενίσουμε ότι θετικό καταγράφεται. Πιστεύετε όμως ότι αυτές οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης;».

Λάθος η οριζόντια μείωση

Ο Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας αξίας 1.000.000 ευρώ ενώ πλήρωνε φόρο 13.033 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 2.874,9 ευρώ , δηλαδή 10.158 ευρώ λιγότερα.

‘’Το θεωρείτε αυτό δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών; Αυτά τα αρκετές χιλιάδες ευρώ μήπως λείπουν τώρα από τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια;’’ τόνισε ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι προκύπτουν κάποιες μειώσεις στη μικρή και μεσαία περιουσία, οι οποίες όμως αδυνατούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης.

Αναντιστοιχία

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση σε μια σειρά άλλων φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα και για τους οποίους η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών, σημαίνει ήδη αντίστοιχη αύξηση των 44 φόρων ή τελών που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία.

Έθεσε επίσης ζήτημα αναντιστοιχίας πλέον των νέων αντικειμενικών αξιών μετά την εκδήλωση της πληθωριστικής κρίσης και της ακρίβειας, αναφέροντας ότι υπάρχουν μειώσεις σε περιοχές όπου διαμένουν κατά κανόνα τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, όπως η Κηφισιά, η Φιλοθέη και η Εκάλη και αυξήσεις σε λαϊκές γειτονιές και περιοχές όπως στο Καματερό, στην Αγία Βαρβάρα, το Ίλιον, τους Αγίους Αναργύρους, τη Δάφνη, την Κυψέλη και το Περιστέρι. 

Σταϊκούρας: 860 εκ. λιγότερο ΕΝΦΙΑ, από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ  

Από εφέτος και μόνιμα, οι πολίτες θα πληρώνουν 860 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε από την δική του πλευρά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην ολομέλεια της Βουλής, σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για τον νέο μειωμένο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παρατήρησε ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει αναφορά ποσού 360 εκ ευρώ (νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ), ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 35%, είναι αποκλειστικά έργο της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι υπερβαίνει την προεκλογική δέσμευση για μείωση 30%.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο βεβαιωμένος φόρος (εκτιμήσεις για το 2022) είναι 2,234 δισεκ. ευρώ, ενώ για το προηγούμενο έτος ήταν 2,587 δισεκ. ευρώ, «άρα ουσιαστικά, 354 εκ. ευρώ. Κι επειδή κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις με νομοτεχνικές βελτιώσεις, που καταθέτουμε, φτάνει σε 360 εκ. ευρώ, βεβαιωμένος φόρος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσο για τη σχέση της μείωσης με το 2018, είπε ότι ήταν 3,093 δισεκ. ευρώ, και πάμε στα 2,234 δισεκ. ευρώ, δηλαδή, «860 εκ. λιγότερος φόρος στους πολίτες, σε σχέση με αυτό που επιβάλατε εσείς το 2018», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε επίσης ότι, στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ εκτιμούμε ότι η μείωση δεν θα είναι 360 εκ. ευρώ αλλά, της τάξης των 240-250 εκ ευρώ. «Γιατί προβλέπουμε μικρότερη μείωση του εισπραχθέντος ΕΝΦΙΑ; Διότι, επειδή μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, η εμπειρία δείχνει ότι αυξάνει η εισπραξιμότητα. Κάθε 1% αύξηση της εισπραξιμότητας, οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, της τάξης των 20 εκ ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, στην ερώτηση του κ. Αλεξιάδη για τα αποθεματικά του κράτους, είπε ότι σήμερα είναι 38,6 δισεκ ευρώ, και στο τέλος του έτους περίπου 34 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: in.gr