Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Ναυάγιο: Ο Χαλίφα Χαφτάρ και ο ρόλος του στη μεταναστευτική τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλο

Ποιος έστειλε το παραγεμισμένο με πρόσφυγες αλιευτικό στον πάτο της θάλασσας, ανοιχτά της Πύλου, στις αρχές Ιουνίου; Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 9 Αιγύπτιους, αλλά οι πραγματικοί ένοχοι φαίνεται να είναι άνδρες που διατηρούν στενούς δεσμούς συνεργασίας με τον Χαλίφα Χαφτάρ, έναν Λίβυο πολέμαρχο που η ΕΕ έχει στην προσοχή της εδώ και πολλούς μήνες.

Ο Ντάιμαν αλ Νούμαν είναι ένας από τους 750 άνθρωπους που επιβιβάστηκαν στο σκάφος Adriana, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στα εδάφη της Ευρώπη,ς μακριά από τη γενέτειρα του τη Συρία κα τη Λιβύη, όπου μεταφέρθηκε και χρειάστηκε να περάσει τα πάνδεινα για να καταφέρει να πάρει το πολύφερνο εισιτήριο.

Θεωρείται από τους τυχερούς, αφού επιβίωσε του ναυαγίου, που σημειώθηκε παρότι τόσο οι ιταλικές, όσο οι ελληνικές αρχές και η Frontex, είχαν εντοπίσει το σκάφος σε δύσκολη θέση στα νερά της Μεσογείου, γράφει το der Spiegel. Η ελληνική ακτοφυλακή πέρασε αρκετό χρόνο παρακολουθώντας το αλιευτικό, αλλά αντί να βοηθήσει, όπως τουλάχιστον λένε οι επιζώντες μετανάστες, προσπάθησε να το ρυμουλήσει με σκοινί, με αποτέλεσμα τη βύθιση του. Οι ελληνικές αρχές αρνούνται οποιαδήποτε λανθασμένη ενέργεια, σημειώνει το σχετικό άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος βυθίστηκε κοντά στην Πελοπόνησο στις 15 Ιουνίου. Μόνο 104 άτομα διεσώθησαν από τους επιβάτες του, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά κλεισμένα στο αμπάρι του, όπως έγινε γνωστό, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες με μετανάστες που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη.

Ποιον βαρύνει η ευθύνη για το φονικό ναυάγιο;

«Πρέπει να πιάσουμε τους λαθρέμπορους που πούλησαν σε αυτούς τους ανθρώπους εισιτήρια όχι για την Ευρώπη, αλλά για τον θάνατο τους», δήλωσε τότε χαρακτηριστικά η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης. Οι ελληνικές αρχές δεν άργησαν να συλλάβουν 9 Αιγύπτιους, που επέβαιναν στο αλιευτικό και πιστεύεται ότι είναι οι ένοχοι λαθρέμποροι.

Οι άνδρες αυτοί αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα και ποινές ισόβιας κάθειρξης, εάν καταδικαστούν βάσει των μαρτυριών των άλλων επιζώντων, που ισχυρίστηκαν ότι τους μοίρασαν νερό και τρόφιμα, αλλά κακομεταχειρίστηκαν τους ίδους και τους συνεπιβάτες τους στη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα μέλη των οικογενειών τους, ωστόσο, επιμένουν ότι και εκείνοι είχαν πληρώσει για να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη και λένε ότι έχουν εικόνες στην κατοχή τους που μπορούν να επιβεβαιώσουν του λόγου τους το ασφαλές. Στο πλευρό τους και δύο άλλοι επιζώντες, που δηλώνουν ότι πιέστηκαν από Έλληνες αξιωματούχους για να δώσουν τις καταθέσεις που υπέγραψαν.

Το βασικότερο όλων των ερωτημάτων, που παραμένει αναπάντητο, είναι ποιος πραγματικά ευθύνεται για το μοιραίο ταξίδι. Ποιοι πλούτισαν πουλώντας χρυσάφι, ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, σε τόσους πολλούς ανθρώπους, ξέροντας καλά τον θανατηφόρο κίνδυνο που διέτρεχαν, αλλά αδιαφόρησαν πλήρως για την τύχη τους;

Τα νέα στοιχεία της ντροπής

Με αυτό ακριβώς το ερώτημα καπαπιάστηκε μια ομάδα δημοσιογράφων του der Spiegel, μαζί με το ερευνητικό δίκτυο Lighthouse Reports και τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης Reporters United, El País και Siraj.

Με τη βοήθεια του Ιχάμπ αλ Ράουι και της ανθρωπιστικής οργάνωσης Consolidated Rescue Group, που παρέχει φροντίδα σε πολλούς επιζώντες, οι δημοσιογράφοι μίλησαν με συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή και 17 επιζώντες, πήραν συνεντεύξεις από πηγές στη Λιβύη και ανέλυσαν πολλά δικαστικά έγγραφα για να καταλήξουν στα ακόλουθα συμπεράσματα. 

Παρότι η έρευνα δεν αθωώνει πλήρως τους Αιγύπτιους, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πραγματικοί ένοχοι δεν κρατούνται σε ελληνική φυλακή και αντί αυτού βρίσκονται στην ανατολική Λιβύη.

Τρεις διαφορετικές πηγές, ένας επιζών του ναυαγίου, ο βοηθός ενό διακινητή και ένα άτομο με καλή γνώση αυτών των θεμάτων στη Λιβύη, υποστήριξαν –ο καθένας τους ξεχωριστά- ότι ένας από τους βασικούς διακινητές των ανθρώπων, που βάσισαν τα όνειρα τους στο Adriana για να ναυαγήσουν μαζί του, είναι ο Μοχάμεντ Α. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εργάζεται στους «βατραχάνθρωπους» (frogmen), μια ομάδα ειδικών δυνάμεων του ναυτικού της Λιβύης που ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Τι θέλει η ΕΕ από τον Χαλίφα Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ είναι ένας πολέμαρχος με πολύ καλές διασυνδέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας του. Κυριαρχεί στην ανατολική Λιβύη, από όπου απέπλευσε το αλιευτικό και εδώ και ενάμιση χρόνο η λαθρεμπορία ανθεί.

Στο μεταξύ, η διαδρομή του φαίνεται ότι διαφοροποιήθηκε στην πορεία από τα δυτικά της Λιβύης προς τα ανατολικά, χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως ο Χαφτάρ.

Η Ιταλία και η Μάλτα, συγκεκριμένα, «φλερτάρουν» τον πολέμαρχο εδώ και πολλούς μήνες (η Τζόρτζια Μελόνι τον κάλεσε στη Ρώμη, μόλις τον Μαίο) και σύντομα, λέγεται, πως θα καταφέρουν να κλείσουν μια συμφωνία μαζί του. Θέλουν ο Χαφτάρρ και η πολιτοφυλακή του να είναι ο «πυγμάχος» της Ευρώπης, που θα σταματά τη ροή των προσφύγων στα εδάφη της. Σε αντάλλαγμα, ο Χαφτάρ θα γίνει ένας ακόμα πιο πλούσιος άνθρωπος.

Εάν τα παραπάνω αποδειχτούν αληθινά, ο άνθρωπος τον οποίο η Ευρώπη σκοπεύει να χρίσει συνεργάτη της θα είναι στην πραγματικότητα ο διακινητής που έπνιξε τόσες εκατοντάδες ανθρώπους.

Μια τραγική ιστορία σε επανάληψη

Το δίχως άλλο, η τελευταία μεταναστευτική τραγωδία στη Μεσόγειο απέδειξε περαιτέρω τις αδυναμίες της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής και κυρίως ότι η ΕΕ βασίζεται κατά κανόνα σε αναξιόπιστους εταίρους και εγκληματικές δυνάμεις, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. 

Ο αλ Νούμαν πλήρωσε 4.500 ευρώ γι’ αυτό το ταξίδι που θα τον πήγαινε στην Ιταλία, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει μέχρι τον τελικό του προορισμό, τη Γερμανία. Ανάλογα στοιχεία προσέφεραν οι μαρτυρίες και άλλων επιζώντων.

Σύμφωνα με τον Τζαλάλ Χαρχάουρι, ειδικό στα ζητήματα της Λιβύης, ελάχιστα πράγματα συμβαίνουν στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής, χωρίς να το ξέρει ο στρατηγός Χαφτάρ. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει για το ναυάγιο και το λαθρεμπόριο των ανθρώπων, αφού «όλα αυτά τα ταξίδια τα επιβλέπει ο γιο του, Σαντάμ Χαφτάρ», αναφέρει στο γερμανικό περιοδικό ένας από τους επιζώντες του ναυαγίου.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι ο Μοχάμεντ Α. των βατραχανθρώπων είναι αυτός που δωροδώκισε τις αρχές για να κλείσουν τα ραντάρ τη σωστή στιγμή σε λάθος, όπως αποδείχτηκε, συνθήκες…

πηγή: www.in.gr