
Με ιδιαίτερη επισημότητα και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τιμάται φέτος η Ναυτική Εβδομάδα στην Πύλο. Η φετινή Ναυτική Εβδομάδα μέσα από τις δράσεις της αναδεικνύει τη ναυτική ταυτότητα της περιοχής και τη διαχρονική σύνδεσή της με τη θάλασσα και την προσφορά. Ξεχωριστή στην προχθεσινή εκδήλωση, η απότιση τιμής στον Πύλιο ήρωα Βελισσάριο Καραβία, αλλά και η αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του Λιμενικού Σώματος στην κοινωνία.
Κατά τον λόγο του ο Χρήστος Μπιμπής, Λιμενάρχης Πύλου, πλοίαρχος Λ.Σ. αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφορά του Λιμενικού Σώματος και του Λιμεναρχείου Πύλου που φέτος συμπληρώνει 191 χρόνια: “Η Ναυτική εβδομάδα ένας θεσμός που αναβιώνει ξανά μετά το 2006, μια πρωτοβουλία του ΓΕΝ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, διοργανώνεται για να γνωρίσουν οι συμπολίτες μας, το ρόλο και την προστιθέμενη αξία των ανθρώπων της θάλασσας, της ναυτιλίας μας και εν γένει την συμβολή του Εμπορικού μας ναυτικού στην οικονομική και κοινωνική ζώη της Ελλάδας. Η Ναυτική Εβδομάδα αποτελεί έναν θεσμό με μακρά ιστορία, αφιερωμένο στην προβολή του πολύπλευρου ρόλου του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και του Εμπορικού Ναυτικού ως βασικών πόλων εθνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα καλλιεργώντας το ναυτικό ιδεώδες και την αγάπη για το υγρό στοιχείο.
Η Ελλάδα είναι από παράδοσης ένα ναυτιλιακό έθνος, καθώς η ναυτιλία είναι αναμφισβήτητα η παλαιότερη μορφή απασχόλησης των Ελλήνων και αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας από την αρχαιότητα. Σήμερα, η ναυτιλία είναι η σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας (αξίας 351,1 δισ. ευρώ το 2023). Αποτελεί το 16,5% του ΑΕΠ, απασχολεί περίπου 290,000 ανθρώπους (7% του εργατικού δυναμικού) και τα εισιτήρια από τη ναυτιλία καλύπτουν περίπου το 1/3 του εμπορικού ελλείμματος του έθνους.
Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, καθώς το 90% σχεδόν των εμπορευμάτων μεταφέρονται με πλοία. Το παγκόσμιο εμπόριο μέσω θαλάσσης αυξήθηκε κατά 2,4% το 2023, φθάνοντας τους 12,3 δισεκατομμύρια τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τους τομείς χύδην ξηρού φορτίου (44,2%) και δεξαμενόπλοιων (25,2%). Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας – dwt, και το 60% του ευρωπαϊκού καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη σε όρους πλοιοκτησίας χώρα στον κόσμο. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, παρουσιάζοντας σταθερή ανάπτυξη. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.543 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 53,5%. Το ναυτικό επάγγελμα προσφέρει σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης, υψηλές αποδοχές, σιγουριά, δυναμικό περιβάλλον εργασίας και μια διεθνώς αναγνωρισμένη σταδιοδρομία. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο θα διανεμηθεί στο Πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας, με στόχο να προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες για το ναυτικό επάγγελμα σε μαθητές και μαθήτριες που σκέφτονται το μέλλον τους.
Παράλληλα με τη Ναυτική Εβδομάδα 2025 γιορτάζουμε και τα 191 χρόνια του Λιμεναρχείο Πύλου. Θα ήθελα λοιπόν να αναφέρω κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή. Στις 10 Ιανουαρίου του 1823 ο πρόεδρος του εκτελεστικού Αλέξανδρος Μαυροκορδατος εκτελώντας χρέη [σαν να λέμε σήμερα πρωθυπουργός] διορίζει τον Σπυρίδωνα Ανδριανοπουλο λιμενάρχη του Νεοκαστρου και των παρακείμενων παραλίων. Στην ουσία αυτός ο διορισμός αποτελεί την πρώτη αναφορά ανά την Ελλάδα για την ίδρυση Λιμεναρχείου.
Στις 27 Φεβρουαρίου του 1834 στο Ναύπλιο με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ιδρύεται επίσημα το ΛΧ Πύλου το οποίο θα είχε την άμεση εποπτεία της περιοχής μέχρι των εκβολών του ποταμού Αλφειού και της παραλίας [Ρουφια] και σε αυτό θα υπάγονται τα υπολιμεναρχεία Καλαμάτας, Οιτύλου [από Κιτριές μέχρι Ταίναρο ] ,Μεθώνης με την εφορία της παραλίας και των νησιών από του ακρωτηρίου Ακρίτα έως του λιμένος Νεοκάστρου.
Το 1940 και εν όψη του πολέμου και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1940 με βασιλικό διάταγμα το οποίο υπογράφει ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β συνιστάται υπολιμεναρχείο Πύλου με διοικητικά και αστυνομικά καθήκοντα από τις εκβολές του Αλφειού μέχρι το ακρωτήριο Ακρίτας.
Στην εφημερίδα ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ αρ φυλ 1 Νοέμβριος 1960, διαβάζουμε ότι ο δραστήριος λιμενάρχης Πύλου Πέτρος Ρετζεπέρης ήταν ο εμπνευστής της οργάνωσης και καθιέρωσης της αναπαράστασης της ναυμαχίας του Ναβαρίνου το 1960, η αναβίωση της οποίας ξεκίνησε πάλι το 2017.
Η περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου Πύλου εκτείνεται σε 120 χλμ ακτογραμμής από τα οποία 80 χλμ ανήκουν στο Λ/Χ Πύλου και τα 40 χλμ στο Α΄ Λ/Τ Κυπαρισσίας και καλύπτει 6.488,70 τ. μίλια θαλάσσια επιφάνεια. Η περιοχή δικαιοδοσίας μας θεωρείται ευαίσθητη για έκνομες ενέργειες, καθόσον στο παρελθόν η Υπηρεσία μας έχει αντιμετωπίσει περιστατικά λαθρεμπορίας τσιγάρων, παράνομη διακίνηση ατόμων με σκοπό να εισέλθουν ή να εξέλθουν από μη θεσμοθετημένο σημείο της χώρας, λαθραλιεία κ.τ.λ.).
Με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και την ανάπτυξη -εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους καθώς και στους επισκέπτες της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, η Υπηρεσία μας προβαίνει σε συνεχείς ελέγχους και παρέχει υπηρεσίες για: α) Την αποτροπή έκνομων ενεργειών (λαθρεμπόριο-λαθραλιεία -παράνομη διακίνηση ατόμων, β) έρευνα και διάσωση, γ) Αποβίβαση ασθενών από πλοία, δ) προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος και ε) ασφάλεια ναυσιπλοΐας.
Τα στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου παρόλο τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται αντιμέτωπα επιδεικνύουν επαγγελματισμό, έχουν μεθοδικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς και αστείρευτη διάθεση για συνεισφορά στο έργο που επιτελείται από την Υπηρεσία μας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Υπηρεσία μας και εν γένει το Λιμενικό Σώμα –Ελληνική Ακτοφυλακή.
Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι, έχουμε προγραμματίσει διάφορες πολιτιστικές δράσεις όπως η σημερινή Επίσης έχουμε προγραμματίσει προβολή ταινίας σχετικά με την ναυμαχία του Ναυαρίνου στην οικία Τσικλητήρα καθώς και προβολή βίντεο με τις δράσεις και το ρόλο του Λιμενικού Σώματος και για τις Ακαδημίες του Εμπορικού ναυτικού. Επίσης Ομιλία για το ρόλο του Λιμενικού Σώματος του Υποναυάρχου ε.α. και επίτιμου Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ. κ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πελοπίδα, που θα παρακολουθήσετε σήμερα, ενημέρωση πολιτών/παιδιών για τα θαλάσσια σπόρ σε μια συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Πύλου, καθαρισμό της παραλίας Διβαρίου, ενημέρωση πολιτών για το ναυτικό επάγγελμα και βραβεύσεις φορέων και πολιτών όπως της Κυρίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου κόρη του κ. ΚΑΡΑΒΙΑ Βελισσάριου (ΒΕΛΛΙΟΣ) που με αυταπάρνηση διέσωσε 29 ναυτικούς από το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο ΄΄IRENES SERENADE’’ 23-02-1980.
Κυρίες και Κύριοι η γιορτή της Ναυτικής εβδομάδας στην Πύλο, ιστορικά γνωστή παλαιότερα και με την ενετική -ιταλική ονομασία ως Ναβαρίνο, κατά την γνώμη δεν θα μπορούσε πάρα να είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο της δυτικής περιοχής της Μεσσηνίας με ανοδική εμπορική και επιβατική ανάπτυξη, και αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό ενώ βρίσκεται παράλληλα σε ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. “
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 05 Ιουλίου
Από ώρα 10:00 έως και ώρα 13:00
Μαρίνα Πύλου
Επίδειξη χειρισμών ιστιοπλοϊκών σκαφών ομίλου και γνωριμία επισκεπτών/παιδιών με τα υδάτινα σπόρ, από τον Ναυτικό Όμιλο Πύλου “ΝΑΣΠ -ΝΕΣΤΩΡ”.
Κυριακή 06 Ιουλίου
Από ώρα 09:00 έως και 11:00
Συνάντηση: έξωθεν χώρου Λιμεναρχείου Πύλου
Καθαρισμός παραλίας Διβαρίου από εθελοντές της τοπικής κοινότητας Δήμου Πύλου -Νέστορος με τη βοήθεια στελεχών Λιμεναρχείου Πύλου.