Σάββατο
24
Φεβρουάριος
TOP

Nέα αύξηση των επιτοκίων “κληρώνει” τον Σεπτέμβριο

Αναβρασμός επικρατεί στη Φρανκφούρτη δύο εβδομάδες πριν την επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική της πολιτική, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να εμφανίζονται για ακόμη μια φορά διχασμένοι.

Μετά από εννέα αυξήσεις επιτοκίων, συνολικού ύψους 425 μονάδων βάσης τους τελευταίους 13 μήνες, έντρομοι αναμένουν οι δανειολήπτες τη νέα απόφαση της κεντρικής τράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ χαρακτήρισε σε χθεσινές της δηλώσεις τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης “χειρότερες από τις αναμενόμενες” και τον πληθωρισμό “πεισματικά υψηλό”, γεγονός που θέτει προσκόμματα στη διατήρηση των επιθετικών ρυθμών στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Ταυτόχρονα, σιγή ιχθύος κράτησε από το συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αποφεύγοντας να δώσει το στίγμα της επερχόμενης συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων διαμηνύουν την ίδια ώρα τα γεράκια της ΕΚΤ, με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη Ρόμπερτ Χόλτσμαν να δηλώνει εχθές, Πέμπτη, στο Reuters ότι “δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο (σ.σ. για τα επιτόκια)”. Όπως ανέφερε, μάλιστα, “θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλη μία αύξηση ή ακόμη και δύο”.

Πράγματι, σύμφωνα με τα πρακτικά της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη από τη συνεδρίαση Ιουλίου, αναφέρουν ότι “μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα είναι απαραίτητη εφόσον υπάρξουν πειστικά στοιχεία ότι ο αντίκτυπος της σωρευτικής σύσφιξης δεν είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μειώσει τον υποκείμενο πληθωρισμό”.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη capital.gr