Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Νέα εστία σύγκρουσης για Δύση και Ρωσία – Φινλανδία, Σουηδία οδεύουν στο ΝΑΤΟ!

Ενώ μαίνεται ο οικονομικός – ενεργειακός πόλεμος ανάμεσα στη Δύση (κυρίως Ευρώπη) και Ρωσία, ένα νέο μέτωπο ανοίγεται, που δύναται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να εκτοξεύσει στα ύψη τη γεωπολιτική όξυνση. Φινλανδία και Σουηδία, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Μόσχας, εμφανίζονται έτοιμες και πιο πρόθυμες από ποτέ να κάνουν το μεγάλο βήμα προς το ΝΑΤΟ, αλλάζοντας άρδην τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, αλλά και στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα.

Αναμφίβολα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε το εφαλτήριο για μείζονες μεταβολές στη διεθνή σκηνή. Τα αντανακλαστικά του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκαν και η Συμμαχία απέκτησε ρόλο και ξεκάθαρο «εχθρό», η Γερμανία για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» 100 δις.ευρώ, ενώ και ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται γεωγραφικά πλησίον της Ρωσίας, εκτόξευσαν τις αμυντικές τους δαπάνες. Συνάμα η ρωσική εισβολή λειτουργεί ως επιταχυντής σοβαρών εξελίξεων για τις Φινλανδία και Σουηδία, όπου οι «ψίθυροι» για μελλοντική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έγιναν βροντόφωνες κυβερνητικές προτάσεις, που φαίνεται, μάλιστα, πώς έχουν και τη λαϊκή συναίνεση.

Φινλανδία και Σουηδία δρομολογούν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εμφορούμενες από τη ρωσική εισβολή. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική στροφή των δύο χωρών, που επί δεκαετίες παράμεναν γεωπολιτικά ανένταχτες, όμως μετά και τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, επιλέγουν στρατόπεδο, αυτό του ΝΑΤΟ. Το πράττουν, μάλιστα, ενόσω η Ρωσία έχει προειδοποιήσει-απειλήσει ευθαρσώς, πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την ένταξή τους στη συμμαχία, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα ρωσικά… αντίποινα, πάντως, δεν φοβίζουν τη Φινλανδία, η οποία ως γνωστόν έχει το δικό της συγκρουσιακό παρελθόν με τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, κάτι που ασφαλώς ενισχύει το «θυμικό» αντίδρασης απέναντι στη Μόσχα. Εντός των επόμενων ημερών η  κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας θα δώσει στη δημοσιότητα  «λευκή βίβλο» για τις συνέπειες του νέου προσώπου που αποκάλυψε η γειτονική της Ρωσία.

Το Ελσίνκι «τρέχει» τη διαδικασία ένταξης

Το κείμενο, που δόθηκε εντολή να συνταχθεί στις αρχές του Μαρτίου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη διαδικασίας στο κοινοβούλιο και εθνικού διαλόγου που μάλλον θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες. «Θα κάνουμε διεξοδικές συζητήσεις αλλά δεν θα κρατήσουν πάνω απ’ ό,τι χρειάζεται», είπε την Παρασκευή η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν. «Θεωρώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις μας πριν από τα τέλη Ιουνίου», πρόσθεσε η νεαρή σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η υποψηφιότητα της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα υποβληθεί τον Μάιο και στα τέλη Ιουνίου, κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, θα ληφθεί η απόφαση.

Το ζήτημα της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία τίθεται επίσης πειστικά και στη Σουηδία, όπου η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, συνεπικουρούμενος από τα εγχώρια ΜΜΕ, συζητούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο, με μεγαλύτερη «ζέση» από κάθε άλλη φορά.

Σουηδία και Φινλανδία, έχουν λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πως η πόρτα είναι ανοικτή και αρκετές εκφράσεις υποστήριξης και παραίνεσης, από τις ΗΠΑ ως τη Γερμανία περνώντας από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι «κόκκινες» γραμμές της Μόσχας

Την ίδια στιγμή η Μόσχα έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί επέκταση του ΝΑΤΟ στα βόρεια σύνορά της, σημειώνοντας μάλιστα, ότι θα επαναπροσδιορίσει τη στάση του απέναντι στις Φινλανδία και Σουηδία, εφόσον προχωρήσουν σε ένταξη στη Συμμαχία. Τηρεί, δηλαδή, την ίδια θέση όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας αλλά και της Γεωργίας, προειδοποιώντας τους Δυτικούς και θέτοντας «κόκκινες» γεωπολιτικές γραμμές.

Πηγή: sofokleousin.gr