Όσοι κάνουν λόγο για έναν δύσκολο χειμώνα, όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνονται και αυτό διότι εκτός από τα ενεργειακά προϊόντα των οποίων οι τιμές συνεχίζουν να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ακρίβεια περνάει αργά αλλά σταθερά και στα υπόλοιπα βασική είδη, κυρίως διατροφής, κάνοντας το μίγμα εκρηκτικό.
Η τιμή στο φυσικό αέριο συνεχίζει να καλπάζει παραμένοντας σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, άνω των 350 ευρώ η κιλοβατώρα. Το μόνο στοιχείο ενθαρρυντικό είναι η αποκλιμάκωση των τιμών στο πετρέλαιο, αλλά και εδώ είναι άγνωστο για πόσο θα αυτό θα διατηρηθεί. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την ακρίβεια στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που αργά αλλά σταθερά σημειώνουν άνοδο επιβαρύνοντας το καλάθι της νοικοκυράς και μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το κύμα ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα και πιθανότατα με μεγαλύτερη ένταση, ιδίως σε βασικά αγαθά διατροφής που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Οι προμηθευτές ήδη έχουν αποστείλει προς τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους τους οποίους και θα θέσουν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Για την ώρα πάντως τα αγαθά δεν είναι πάρα πολλά και εκτιμάται ότι η επίπτωση δεν θα είναι τεράστια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μείνει εδώ, κάτι που κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η βιομηχανία, είναι αδύνατο να απορροφήσει το σύνολο από το επιπλέον κόστος και μοιραία θα μεταφέρει μέρος αυτού στην κατανάλωση όπως ήδη έχει πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις προϊόντων μέσα στην χρονιά.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι παρεμβάσεις που έχουν μέχρι στιγμής γίνει, αλλά και αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, θα μπορέσουν σε ένα βαθμό να συγκρατήσουν τιμές. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι πλέον σημαντικά χαμηλότερες εξαιτίας της παρέμβασης στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ και οι τιμές στα καύσιμα δείχνουν μία σαφή τάση αποκλιμάκωσης.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η βιομηχανία μπορεί να απορροφήσει ένα μεγάλος μέρος των ανατιμήσεων, ενώ παράλληλα οι πιέσεις έχουν υποχωρήσει σε ό,τι αφορά το κόστος και κατά συνέπεια ένα μέρος των αυξήσεων μπορούν να αποτραπούν.
Οι άνθρωποι της αγοράς ωστόσο θεωρούν ότι οι ανατιμήσεις σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων πολύ δύσκολα δεν θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή. Και σημειώνουν αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του δίνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι ναι μεν ο πληθωρισμός μετά από 16 μήνες παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυξάνεται το κόστος. Αυξάνεται σημειώνουν και η μόνη διαφορά είναι ότι αυτό γίνεται με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες η τάση αυτή γίνει ακόμη πιο έντονη μετά την Παναγίας και ιδίως μετά τις 22 του μήνα, που ουσιαστικά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την περίοδο των διακοπών.
Αναφορικά με το που θα «χτυπήσουν» οι αυξήσεις, δεν είναι απόλυτα σαφές. Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την ζημιά.
Η ακρίβεια πάντως, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σταμάτησε να καλπάζει και τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, άνοδο και μάλιστα διψήφια παρατηρήθηκε σε Ψωμί – Δημητριακά με 16,7%, Κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά 16,4%, Έλαια – Λίπη με 27,3% και λαχανικά με 13,4%.
Μικρές αυξήσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο σχεδόν στο σύνολο των ειδών διατροφής.
Πάνω φυσικό αέριο – ρεύμα και κάτω οι τιμές στα καύσιμα
Την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο έχει εκτιναχθεί στα 207 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η χονδρική τιμή του ρεύματος παραμένει πάνω από τα 375 ευρώ.
Από το μέτωπο των καυσίμων τα νέα είναι μάλλον καλά, έστω και αν η διεθνής τιμή χθες (10.08.2022) σημείωσε άνοδο και βρέθηκε και πάλι στα 97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μεσημέρι κατέγραφε πτώση και ήταν οριακά κάτω από τα 94 δολάρια.
Στην αντλία η τιμή στην βενζίνη σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι πλέον κάτω των 2 ευρώ και το diesel κάτω του 1,75 ευρώ.