Πέμπτη
23
Ιανουάριος
TOP

ΝΥΤ: «Ο καύσωνας είναι ο νέος κορωνοϊός για τους ηλικιωμένους στην Ευρώπη» -Η αναφορά στην Ελλάδα

Ως έναν «νέο κορωνοϊό για τους ηλικιωμένους» περιγράφουν το σφοδρό κύμα καύσωνα που πλήττει τη νότια Ευρώπη οι «New York Times».

Στο δημοσίευμά τους κάνουν λόγο για «υψηλές θερμοκρασίες» που απειλούν την υγεία των ηλικιωμένων και τους αναγκάζουν «να μείνουν μέσα» στα σπίτια τους, την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται κυρίως στην Ιταλία, φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις ανθρώπων, όπως της 75χρονης Ντονάτα Γκρίλο, η οποία έχει σοβαρά προβλήματα όρασης και επέζησε από καρκίνο. Η γυναίκα συνηθίζει να κάθεται στο μπαλκόνι του σπιτιού της, αλλά με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτό κρίνεται απαγορευτικό.

Η γυναίκα, όπως αναφέρει, δεν έχει κλιματισμό στο σπίτι της, ούτε καν λειτουργικό ψυγείο στο διαμέρισμά της. Κοινωνική λειτουργός την επισκέφθηκε και τη συμβούλεψε να μη βγει έξω από το σπίτι της, καθώς κινδυνεύει η υγεία της.

«Οι θερμοκρασίες έχουν αλλάξει από τότε που ήμουν κορίτσι. Δεν χρειάζεται να βλέπω τηλεόραση για να ξέρω ότι η βροχή ήταν κανονική και ο ήλιος το ίδιο, και τώρα δεν είναι», αναφέρει.

«Για πολλούς ηλικιωμένους η ζέστη έχει γίνει ο νέος Covid. Οι υψηλές θερμοκρασίες ήρθαν για να μείνουν στην ήπειρο, σαν άλλη μάστιγα, ενισχύοντας την απομόνωση πολλών ηλικιωμένων και ωθώντας τις κυβερνήσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες να λάβουν έκτακτα μέτρα για να προσπαθήσουν να τους προστατεύσουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «New York Times», με την κοινωνική λειτουργό να περιγράφει:

«Αυτές τις μέρες οι ηλικιωμένοι είναι ακόμα πιο μόνοι. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η απειλή για τους ηλικιωμένους της Ευρώπης είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη, με τα κράτη της Νότιας Ευρώπης να ενώνονται για να βρουν και να εφαρμόσουν σχέδια κατά του καύσωνα, πολλά με στόχο τη διαφύλαξη των ηλικιωμένων πληθυσμών».

Η αναφορά στην Ελλάδα
Το δημοσίευμα δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στην Ιταλία, κάνει αναφορά και στον καύσωνα που πλήττει την Ελλάδα, σχολιάζοντας πως στη χώρα έχουν τροποποιηθεί οι ώρες που ανοίγουν και κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών», δίνοντας βαρύτητα στις οδηγίες που έχουν δώσει οι Αρχές.

Αναφορικά με τη Γαλλία, το δημοσίευμα αναφέρει πως η χώρα έχει αποφύγει τα έντονα κύματα καύσωνα αυτές τις ημέρες, αλλά νωρίτερα πάνω από 2.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το 80% εξ αυτών να είναι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.

Τα στοιχεία για την Ιταλία αναφέρουν ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν μόνοι τους και είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες θερμοκρασίες.

«Ψήνεται» η Ιταλία: Η πολιτική προστασία μοιράζει νερό σε 28 σημεία της Ρώμης
«Οι ηλικιωμένοι με προϋπάρχουσες ασθένειες είναι πιο ευάλωτοι, αλλά η φτώχεια και η απομόνωση παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο» δήλωσε ο πρόεδρος της Γηριατρικής Εταιρείας της Ιταλίας, Αντρέα Ουνγκάρ.

Το 2003 η Ιταλία μέτρησε χιλιάδες νεκρούς από τον καύσωνα, αλλά η κατάσταση δείχνει να είναι δυσκολότερη τώρα από πλευράς καιρικών συνθηκών.

«Είχε ζέστη ακόμη και πριν από το 2003 στην Ιταλία και είχαμε ήδη έναν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων, αλλά όχι όπως σήμερα. Τα άτομα που κινδυνεύουν αυξάνονται συνεχώς εδώ», σχολίασε η Φραντσέσκα ντι Ντονάτο, επιδημιολόγος.

«Ο Covid άλλαξε τη νοοτροπία σε ορισμένες υπηρεσίες και αυτό βοήθησε πολύ. Κάνουμε περισσότερη τηλεϊατρική, μετακινούμε όλο και περισσότερο εξοπλισμό -και όχι τους ασθενείς-, αλλά χρειάζεται χρόνος» αναφέρει η Αντρέα Μπάρμπαρα, υπάλληλος δημόσιας υγείας.

πηγη: iefimerida.gr