Παρασκευή
19
Αύγουστος
TOP

Ώρα… συλλαλητηρίου -«Ο Λιβανός βάζει… ταφόπλακα στη σταφίδα» – Ξανά… δεσμεύεται για παρέμβαση το ΥΠΑΑΤ (video)

Λάβρος… κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεων Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος έβαλε σε… τάξη όλα όσα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το προϊόν της σταφίδας, παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best, λίγες ώρες πριν το δυναμικό, όπως αναμένεται, συλλαλητήριο των αγροτών και των παραγωγικών φορέων στην Αθήνα. «Δεν ξέρω αν είναι άξιος ο κ. Λιβανός να είναι υπουργός αυτής της χώρας που λέγεται Ελλάδα», είπε φανερά εκνευρισμένος από τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό για εμπαιγμό και τόνισε πως «θα γραφτεί με τα χειρότερα γράμματα στην ιστορία της σταφίδας, καθώς βάζει… ταφόπλακα». Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τα αποθέματα του προϊόντος λόγω της πανδημίας γνωστά. Το υπουργείο, από τις υποσχέσεις, πέρασε στους τακτικισμούς, κάνοντας… όλους όσοι μιλούν για εξυπηρέτηση συμφερόντων να επιβεβαιωθούν μ’ έναν τρόπο, αφού τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους.
Λίγες ημέρες πριν το συλλαλητήριο ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές σε μια προσπάθεια να τους κάνει… μασάζ για να κατευνάσει τις επιπτώσεις, αφού προφανώς δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ύστερα, κάλεσε παραγωγούς αλλά και ιδιώτες, εξαγωγείς και Επιμελητήρια και αφού ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν, μίλησε για μεγάλη συμμετοχή ενώ κυριολεκτικά στο παρά 1΄ λίγες ώρες πριν την κινητοποίηση προέβη σε άλλη, εξίσου… ακαταλαβίστικη ανακοίνωση, με την οποία αναγνωρίζει(!!!) το ζήτημα που ανέκυψε από την πανδημία και ρίχνει το… μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! «Απ’ ό,τι καταλαβαίνω μας κάλεσαν κατόπιν πιέσεως και όλο αυτό ήταν… στημένο, αφού με πήραν από το υπουργείο και μου είπαν να είναι μόνο ένας από εμάς», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Θανάσης Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως η σύσκεψη δεν χρειαζόταν καν. «Αυτά είναι ντροπής πράγματα», είπε ο κ. Σωτηροπουλος σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που υπουργός τους αντιμετωπίζει με τέτοιον τρόπο, αποφεύγοντας να τους δει και προβαίνοντας σε τέτοιες τακτικές. Χαρακτηριστικά ήταν όσα σημειώθηκαν από τον κ. Σωτηρόπουλο όταν ενημερώθηκε από τον Θέμη Κανελλόπουλο για τη νέα ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία επίσης είναι… απίστευτη! «Ο υπουργός για λόγους που ξέρει μόνο ο ίδιος, δεν ήθελε βοηθήσει στο θέμα των αποθεμάτων. Μας εμπαίζει και δυστυχώς, η σταφίδα τελείωσε», ανέφερε ο Θανάσης Σωτηρόπουλος, που μιλώντας για εμπαιγμό, σχολιάζοντας τη νέα ανακοίνωση ξεκαθάρισε την πρόθεση των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους με δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού πλέον δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν. «Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως μέσα σε ένα μήνα, ο κ. Λιβανός, έχει… διατάξει διοικητικούς, ποιοτικούς και οικονομικούς ελέγχους  τρεις φορές! Αυτό ξέρετε πως λέγεται; Εκβιασμός!», σημείωσε ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου καλώντας όλους τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους φορείς σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Η ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΑΤ Η ΣΤΑΦΙΔΑ – ΣΤΟΧΟΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η σταφίδα αποτελεί ιστορικά ένα εμβληματικό προϊόν για την ελληνική αγροτική παραγωγή, υψηλής διατροφικής αξίας και με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΥΠΑΑΤ εγγυάται τη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου και των συντελεστών του.

Στηρίζει τους παραγωγούς, τα συλλογικά σχήματα και το δίκτυο εμπορίας ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε όπου η πανδημία δημιούργησε μια σειρά προβλημάτων για όλο τον κλάδο και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε το αίτημα ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξή του  σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020.

Είμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία με τους φορείς και όλους τους συνδεόμενους με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενεργοποιούμε κάθε δυνατότητα των οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την απορρόφηση αυτής της «υπερτροφής» από τις κρατικές δομές.

Δημιουργούμε ομάδα εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα, προκειμένου  να διευρύνουμε τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, διασφαλίζοντας την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του.

Εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα προώθησης στην κοινωνία, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και διαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική σταφίδα.

Συνεργαζόμαστε αποδοτικά με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιήσουμε όλες τις υπάρχουσες μελέτες που τεχνοκρατικά έχουν εκπονηθεί και εγγυώνται βιώσιμα αναπτυξιακά σχήματα και προοπτικές.

Η στρατηγική του ΥΠΑΑΤ, απαρέγκλιτα όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τις δηλώσεις και δημόσιες ανακοινώσεις του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού, εδράζεται στο τετράπτυχο ανάπτυξη, υγιείς εμπορικές πρακτικές, υγιής ανταγωνισμός, εύνοια δημιουργίας και ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων. Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται και τώρα στον κλάδο της σταφιδοπαραγωγής και στη στήριξη όλων των συντελεστών του.

Πιστεύουμε πως η εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με παραγωγούς, ενώσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και  θεσμικούς και εμπορικούς φορείς, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για καλύτερες και υγιέστερες εμπορικές πρακτικές, αποδίδει και θα αποδώσει τα μέγιστα για το μέλλον αυτού του πολύ σημαντικού προϊόντος της χώρας μας.

Στόχος μας είναι η υπέρβαση των προβλημάτων που δημιούργησε η υγειονομική κρίση και η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την ελληνική σταφίδα, ώστε να κυριαρχήσουμε στις μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας.