Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Ο ΟΗΕ, το «μεροκάματο» του Ίλον Μάσκ και η παγκόσμια πείνα

Προ ημερών έγινε γνωστό ότι ο εκκεντρικός CEO της Tesla Ίλον Μασκ, έβγαλε μέσα σε μόλις λίγες ώρες περισσότερα από 30 δισ. δολάρια, μετά την εκρηκτική άνοδο της τιμής της μετοχής της Tesla.

Και σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, αρκούν ελάχιστα από αυτά, μόλις το 1/5 για να βοηθήσουν στον αγώνα για τη παγκόσμια πείνα. Για την ακρίβεια, πολύ λιγότερο από ένα «μεροκάματο».

Μια μικρή ομάδα εξαιρετικά πλούσιων ατόμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της πείνας στον κόσμο με ένα μόνο κλάσμα της καθαρής τους αξίας, λέει ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει «να αναλάβουν δράση τώρα, μεμονωμένα», είπε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ σε μια συνέντευξη στο CNN- αναφέροντας συγκεκριμένα τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, τον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ .

«6 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε 42 εκατομμύρια ανθρώπους που κυριολεκτικά πρόκειται να πεθάνουν αν δεν τους προσεγγίσουμε. Δεν είναι περίπλοκο», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla , Μασκ, έχει καθαρή περιουσία σχεδόν 289 δισεκατομμυρίων δολαρίων , σύμφωνα με το Bloomberg, που σημαίνει ότι ο Μπίσλει ζητά μόλις 2% της περιουσίας του. Η καθαρή περιουσία των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας, φθάνοντας τα 5,04 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις ομάδες Institute for Policy Studies και Americans for Tax Fairness .

Μια «τέλεια καταιγίδα» πολλών κρίσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία Covid-19 , σημαίνει ότι πολλά έθνη «χτυπούν πλέον την πόρτα του λιμού», είπε ο Μπίσλι .

Ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν — 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι — αντιμετωπίζει οξεία κρίση πείνας, σύμφωνα με έκθεση του WFP που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Η ανεξέλεγκτη ανεργία και η κρίση ρευστότητας σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας ανθρωπιστικής κρίσης και 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών κινδυνεύουν, κατέληξε η έκθεση.

Μια σειρά νέων εκθέσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα: Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι εκτεταμένες και θα δημιουργήσουν προβλήματα σε κάθε κυβέρνηση.

Μεταξύ των εκθέσεων, η κυβέρνηση περιγράφει λεπτομερώς πώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί τη μετανάστευση, και είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει επίσημα τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης.

«Για παράδειγμα, πάρτε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα — μόνο σε αυτήν την περιοχή», είπε ο Μπίσλεϊ την Τρίτη. «Ταΐζουμε πολλούς ανθρώπους εκεί κάτω και το κλίμα απλώς αλλάζει με τυφώνες και ξαφνικές πλημμύρες· είναι απλώς καταστροφικό».

www.in.gr