Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Πληθωρισμός 3% – Κέρδη Τραπεζών από Προμήθειες 30% αλλά η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας σφυρίζουν αδιάφορα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 30% στο 1,8 δισ. ευρώ το 2023 και η Κυβέρνηση ακόμη προειδοποιεί για νομοθετική πρωτοβουλία για την αισχροκέρδεια από προμήθειες μετά από ερώτηση μου, αλλά σφυρίζει αδιάφορα για το παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών που ζήτησα να εφαρμοστεί.

Την 1η Μαρτίου 2023 με ερώτηση μου ζήτησα από την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές των Τραπεζών των προμηθειών και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Επίσης ζήτησα την άμεση εφαρμογή ενός παρατηρητήριου τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών. Αυτό άλλωστε είναι υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει σχετικού ευρωπαϊκού πλαισίου που έχει ενσωματωθεί ήδη από το 2017, ενώ η δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές αποτελεί μια ακόμη ανεφάρμοστη εξαγγελία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

To Υπουργείο Οικονομικών, σήμερα μετά από 40 ημέρες με την εκπρόθεσμη απάντηση της μας ενημέρωσε ότι «λόγω των εναλλακτικών συστημάτων όσο λόγω και των σχετικών μηνυμάτων που στέλνουμε, έχει ξεκινήσει θετική κινητικότητα συνολικά για τις προμήθειες που εκτιμούμε πως σύντομα θα ενταθεί. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μέσω της ερώτησης μου επιλέγει να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στις Τράπεζες.

Αλλά τη θεωρούμε υποκριτική και καθυστερημένη καθώς τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των συστημικών τραπεζών το 2023 άγγιξαν τα 1,8 δις. ευρώ αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2022, τη στιγμή που ο πληθωρισμός το 2023 έτρεξε με 3,5%.

Επιπλέον προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο κατά τα λοιπά λακωνικός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν απάντησε για την υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει παρατηρητήριο τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών.

Σημειώνουμε ότι στην αντίστοιχη απάντηση του ο Υπουργός Ανάπτυξης, είχε επισημάνει ότι «οποιαδήποτε θέσπιση νέων θεσμών παρακολούθησης των χρεώσεων θα ήταν ορθότερο ρυθμιστικά να γίνει όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της στενής αρμοδιότητάς του για τους καταναλωτές, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας ως εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος».

Άρα το Υπουργείο Ανάπτυξης έδειξε την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για το παρατηρητήριο Τραπεζικών Προμηθειών! Αλλά αυτοί οι θεσμοί σφυρίζουν αδιάφορα!

Κατά τα λοιπά ο Υπουργείο Ανάπτυξης επιλέγοντας τον ρόλο του παρατηρητή και χωρίς να απαντήσει στα ερωτήματα μας για τα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά υπερκέρδη συναλλαγών μας διαβίβασε έγγραφο της Επιτροπή Ανταγωνισμού με το οποίο μας ενημέρωσε ότι η απόφαση με την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο των 41.756.180,10 ευρώ βρίσκεται στο «στάδιο της καθαρογραφής» και δεν έχει επιδοθεί ακόμα στις εμπλεκόμενες εταιρείες! Άρα είναι άγνωστο το πότε θα καταβληθεί το ανακοινωθέν πρόστιμο!

Άρα η αισχροκέρδεια και η κοροϊδία των πολιτών συνεχίζεται!