Παρασκευή
12
Ιούλιος
TOP

Οι 25 φθηνότερες ευρωπαϊκές πόλεις για αγορά σπιτιού – Οι 2 στην Ελλάδα [πίνακας]

Από 91.000 έως 196.000 κοστίζει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο κέντρο των 25 φθηνότερων ευρωπαϊκών πόλεων, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Numbeo, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και δύο ελληνικές πόλεις: η Πάτρα, η οποία μάλιστα κατατάσσεται στην 8η θέση, καθώς με περίπου 163.000 ευρώ μπορεί κάποιος να αποκτήσει σπίτι 100 τ.μ. στο κέντρο, καθώς και η Λάρισα στην 24η θέση, όπου ένα αντίστοιχο διαμέρισμα κοστίζει περί τις 196.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα. Μόνο κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 13,9%, σύμφωνα με τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, ελαφρώς χαμηλότερα από το +14,5% του πρώτου τριμήνου.

Το αποτέλεσμα είναι πως η σωρευτική αύξηση των τιμών των κατοικιών από το τρίτο τρίμηνο του 2017, όταν δηλαδή ξεκίνησε η ανάκαμψη της κτηματαγοράς, μέχρι και το φετινό δεύτερο τρίμηνο να ανέρχεται σε πανελλαδικό επίπεδο σχεδόν στο 54% (για την ακρίβεια 53,82%).

Ωστόσο, κάποιες ελληνικές πόλεις εξακολουθούν να συγκαταλέγεται μεταξύ των φθηνότερων προορισμών για τους ξένους αγοραστές.

Εκτός από τον καιρό, το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους επενδυτές είναι ασφαλώς οι χαμηλές τιμές αγοράς κατοικίας που προσφέρουν, συγκριτικά με άλλους δημοφιλέστερους προορισμούς, όπως π.χ. η Πάφος στην Κύπρο, ή το Lanzarote στα Κανάρια Νησιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της RE/MAX Ελλάς για το προφίλ των ξένων αγοραστών ακινήτων στη χώρα μας, τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή το 2022 σε ποσοστό 46%, με αμέσως επόμενη τις μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%.

Ενδιαφέρουσα είναι και η αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τις 100.000 ευρώ. Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ 200.001 και 300.000 ευρώ, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από 100.001 έως 200.000 ευρώ (27%). Τα ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των 300.001 ευρώ προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.

Από τα στοιχεία των τιμών προκύπτει ότι οι περισσότεροι ξένοι αγόρασαν μικρά σε μέγεθος διαμερίσματα στην εγχώρια, με σκοπό την επένδυση ενδεχομένως μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Η Ανατολική Ευρώπη

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 7 από τις 25 πόλεις με τη φθηνότερη αγορά κατοικίας βρίσκονται στη Ρουμανία, ενώ με ποσοστό 44%, ήτοι 11 πόλεις, η Ανατολική Ευρώπη καθίσταται πρωταγωνίστρια στην κατάταξη με τις πιο προσιτές ευρωπαϊκές περιοχές για αγορά ακινήτου.

Σημειώνεται ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προσφέρουν μερικά από τα φθηνότερα ακίνητα στην Ευρώπη. Οι περιοχές αυτές παραμένουν σχετικά αναξιοποίητες, οπότε οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλότερες από ό,τι αλλού στην Ευρώπη, ενώ εξακολουθούν να προσφέρουν στους επενδυτές πολλές ευκαιρίες, από επενδύσεις για αγορά προς ενοικίαση μέχρι εξοχικές κατοικίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Οι φθηνότερες

Η Μπιτόλα, ή Μοναστήρι, στη Βόρεια Μακεδονία, μόλις 14 χλμ. βόρεια της μεθοριακής διέλευσης Μετζίτλιγια-Νίκη προς την Ελλάδα, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία είναι δυνατή η αγορά κατοικίας 100 τ.μ. κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Γνωστή και ως η «πόλη των προξένων», η Μπιτόλα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, έχοντας ιδρυθεί ως Ηράκλεια Λυγκηστίς στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας. Ως Μαναστίρ ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της Οθωμανικής Ρωμυλίας το 1836-1867.

Στη 2η θέση της λίστας με τις 25 φθηνότερες πόλεις στη γηραιά ήπειρο για αγορά σπιτιού, βρίσκεται το Κισινάου, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Μολδαβίας.

Μία από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης το Κισινάου υπήρξε η πόλη δύο μεγάλων πογκρόμ το 1903 και το 1905, που αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων λόγων, μία από τις αιτίες της μεγάλης μετανάστευσης των Ανατολικοευρωπαίων Εβραίων στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πάντως στη λίστα, στις πιο κάτω θέσεις, περιλαμβάνεται ακόμη μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και συγκεκριμένα τα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, όπου ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης κοστίζει περί 178 χιλ. ευρώ.

Το top3 των φθηνότερων ευρωπαϊκών πόλεων για αγορά διαμερίσματος 100 τ.μ. συμπληρώνεται με το Μόσταρ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Περίπου 130 χλμ. από το Σεράγεβο και όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Κροατία η πόλη Μόσταρ είναι γνωστή για τη γέφυρα Stari Most και τους πύργους στις άκρες της, που ονομάζονται mostari (φύλακες της γέφυρας).

Για να γίνει αντιληπτή διαφορά μεταξύ των φθηνότερων και ακριβότερων ευρωπαϊκών πόλεων, στη Ζυρίχη, που κατέχει την πρωτιά ως η ακριβότερη πόλη στη γηραιά ήπειρο, για να αγοράσει κάποιος/α ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχή του κέντρου θα πρέπει να καταβάλλει λίγο πάνω από 2.357.000 ευρώ. Με το ίδιο ποσό στη Μπιτόλα, στη Βόρεια Μακεδονία, θα αγόραζε μια πολυκατοικία με 25 διαμερίσματα των 100 τ.μ. έκαστο!

Πηγή: ot.gr