Eίτε κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην αγορά εργασίας, είτε είστε άνεργος/η, είτε σκέφτεστε να αλλάξετε δουλειά, η αναζήτηση εργασίας είναι μια δύσκολη διαδικασία και πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά τι σημαίνει για εσάς η δουλειά των ονείρων σας.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γκουρού της αγοράς εργασίας παρομοιάζουν την αναζήτηση εργασίας με αυτή για τον… έρωτα.
Όπως ένα κακό πρώτο ραντεβού, θα υπάρξουν πολλές κακές συνεντεύξεις, αν δεν ξέρετε τι θέλετε από τη νέα σας δουλειά.
Πέρα από το να ερευνήσετε την εταιρεία που σας ενδιαφέρει και να προετοιμαστείτε για τις συνηθισμένες ερωτήσεις σε συνεντεύξεις, θα πρέπει να αναρωτηθείτε και τα εξής τρία πράγματα πριν κάνετε αίτηση για κάποια δουλειά.
Ποια είναι τα όρια μου;
Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αλλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θέτετε τα όριά σας στον πιθανό εργοδότη σας. Ο τρόπος που απαντάτε ερωτήσεις, που παρουσιάζετε τον εαυτό σας και που λέτε τι κάνετε ήδη θέτει κάποια όρια.
Τα όρια στη δουλειά είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και νοητικά, και σας προστατεύουν από το να δεσμευτείτε υπερβολικά πολύ ή από ένα ενδεχόμενο burnout.
Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε τα εξής:
- Θέλω να δουλεύω μόνο πρωινή βάρδια, από 9 το πρωί μέχρι 5 το απόγευμα;
- Θέλω να δουλεύω και από το σπίτι ή μόνο στο γραφείο;
Σύμφωνα με τη Μίτσελ, πρέπει να βρείτε τα πράγματα με τα οποία είστε άνετοι και δεν σας κατακλύζουν. Τα όρια είναι για το δικό μας καλό και βοηθούν να ελιχθούμε τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.
Ποιες είναι οι αξίες μου;
Θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιες είναι οι αξίες σας πριν κάνετε αίτηση για οποιαδήποτε δουλειά. Διαφορετικά, όπως ακριβώς και με το dating, μπορεί να μην ταιριάξετε και να μην είστε ευχαριστημένοι με την εργασία σας.
Ρωτήστε τον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:
- Θα μπορώ να συνεργάζομαι με άλλους ή θα δουλεύω περισσότερο μόνος/η;
- Θα έχω ευκαιρίες να μάθω νέες δεξιότητες και να βελτιώσω τα ταλέντα μου;
- Θα με βοηθήσει αυτή η δουλειά στη μελλοντική μου εξέλιξη;
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι πολλοί συχνά αναρωτιούνται «τι ψάχνουν» και στη συνέχεια προσπαθούν να το βρουν. Μην πετάτε, λοιπόν, άδεια και να ελπίζετε ότι θα πιάσετε γεμάτα. Να είστε συγκεκριμένοι με αυτό που θέλετε.
Τι ζωή θέλω να ζήσω;
Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείτε αν η δουλειά που σας ενδιαφέρει συμβαδίζει και με την προσωπική σας ζωή και τους υπόλοιπους στόχους σας.
Για παράδειγμα, φαντάζεστε τη ζωή σας σε ένα διαμέρισμα σε μια μεγάλη πόλη ή σε ένα μεγάλο σπίτι με αυλή ή μήπως στην επαρχία; Και πώς μπορεί το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτούς τους στόχους;
Σίγουρα, όταν αρχίζετε την καριέρα σας, οι στόχοι αυτοί μπορεί να φαίνονται μακρινοί και δεν είναι εύκολο να τους κατακτήσετε στην πρώτη σας δουλειά ή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Το σημαντικό, όμως, είναι να θέσετε στόχους εξαρχής και να τους αναπροσαρμόζετε καθώς περνάει ο καιρός.
Για τους νέους, είναι πολύ πιθανό η ζωή τους να αλλάξει πολλές φορές και σε μεγάλο βαθμό κατά τη δεκαετία των 20. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να σκέφτονται κάθε τρία χρόνια πώς θα ήθελαν να είναι η ζωή τους στο μέλλον.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC