Κυριακή
4
Ιούνιος
TOP

Οι όροι για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Έπειτα από μια μακρά διαδικασία ράβε – ξήλωνε και με στόχο να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων μέσα στον Απρίλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οριστικοποίησε και προδημοσίευσε χθες τον οδηγό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που ανακοίνωσε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί τον Οκτώβριο σε συνέχεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας, τα διαθέσιμα κονδύλια περιορίζονται στα 200 εκατ., με δικαιούχους νοικοκυριά και αγρότες. Στον συνολικό προϋπολογισμό ενσωματώνεται ένα αυτόνομο κονδύλι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Η ενίσχυση

Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για τους αγρότες, ενώ για τα οικιακά νοικοκυριά επιμερίζεται στα 85 εκατ. ευρώ για ατομικό εισόδημα έως 20.000 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ, και στα 50 εκατ. ευρώ για ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ. Η επιδότηση για νοικοκυριά αφορά υποχρεωτικά σύστημα φωτοβολταϊκού με μπαταρία, ενώ για τους αγρότες μπορεί να επιδοτηθεί και φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία. Η επιδότηση φθάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες.

Στην περίπτωση της μπαταρίας, η επιδότηση ξεκινάει από 90% και φθάνει στο 100%. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την πρώτη εισοδηματική κατηγορία η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία και τους αγρότες είναι 90%. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φθάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kW. Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στα 10,8 kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μία ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.kathimerini.gr πατώντας εδώ