Μπορεί με την πάροδο του χρόνου, οι περιοχές και οι πολιτισμοί να έχουν προσαρμοστεί σε πολύ ζεστές συνθήκες, ωστόσο, σύμφωνα με νέα ανάλυση δεδομένων, κάποια μέρη του κόσμου – ανάμεσά τους και ελληνικές πόλεις- θα αντιμετωπίσουν απότομες αυξήσεις στις θερμοκρασίες, απειλώντας την ικανότητα των ανθρώπων να αντέξουν ακόμα και σε ζεστά μέρη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση των κλιματικών δεδομένων από τη Washington Post και τη CarbonPlan, έναν οργανισμό που ασχολείται με το Κλίμα, η μισή ανθρωπότητα θα υποφέρει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ στο γύρισμα του αιώνα, υπέφεραν μόλις δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Στους υπολογισμούς συνεκτιμώνται θερμοκρασία, υγρασία, ηλιακό φως και άνεμος, με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι αυτό είναι το χρυσό πρότυπο για την αξιολόγηση του πώς η θερμότητα βλάπτει το ανθρώπινο σώμα.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε το όριο των 32 βαθμών Κελσίου, για να οριοθετηθεί η εξαιρετικά επικίνδυνη ζέστη, που ισούται με θερμοκρασία 48 βαθμών εάν είναι ξηρό το κλίμα. Σε τέτοιες θερμοκρασίες, ακόμα και υγιείς ενήλικες που δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερα από 15 λεπτά μπορεί να υποφέρουν από θερμικό στρες, ενώ πολλοί θάνατοι σημειώθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν τεράστιοι νέοι κίνδυνοι ακόμη και για άτομα που ξεφεύγουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Μέχρι το 2050, 1,3 δισ. άνθρωποι θα εκτεθούν εκτός και αν βρουν κάποιο είδος να δροσιστούν, από 500 εκατ. το 2030 και 100 εκατ. το 2000.

Οι ελληνικές πόλεις που θα «ιδρώσουν» περισσότερο

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και μεγάλες ελληνικές πόλεις, οι οποίες πραγματικά θα υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη χρονιά από τους καύσωνας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Θεσσαλονίκη -με την υπερβολική της υγρασία- θα είναι η ελληνική πόλη που θα δει τη ζέστη να διαρκεί ως και 17 ημέρες. Άλλες πόλεις, όπως φαίνεται στους πίνακες είναι η Αθήνα, η Λάρισα, η Πάτρα και ο Βόλος.

Θεσσαλονίκη

Λάρισσα

Πάτρα

Βόλος

Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη in.gr