Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Olympia Forum IV – Επενδύσεις πολιτικής συνοχής στην Περιφέρεια για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας

Αφιερωμένο στον τομέα της υγείας και στις Επενδύσεις πολιτικής συνοχής στην Περιφέρεια για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας ήταν το πάνελ όπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Ιωάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Σπύρος Πολίτης, με συντονίστρια την Αλεξία Σβώλου, συντάκτρια Υγείας στη Lifo, στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum IV το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», και θα διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Φαίνονται τα προβλήματα και θα διορθωθούν»

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε για το ρόλο και την σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παραθέτοντας και αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τα Νοσοκομεία όλων των βαθμίδων, τα Κέντρα Υγείας, τους εργαζόμενους σε αυτά και τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Θέλοντας να αναδείξει την σημαντική δουλειά που γίνεται στο δημόσιο (Ε.Σ.Υ.) , σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Είμαστε ανοιχτοί κάθε ημέρα.  12 χιλιάδες πολίτες επισκέπτονται τα ΤΕΠ.  60.500 εξετάζονται σε καθημερινή βάση σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.  6.700 ασθενείς νοσηλεύονται και γίνονται 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις. Τα νούμερα του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ πιο χαμηλά και είναι πιο δύσκολα τα χειρουργεία. Το ΕΚΑΒ έχει 4.450 κλήσεις και μεταφέρει 1.517 πολίτες».  Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε και την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του φάνηκε στη μεγάλη υγειονομική κρίση κατά τη διάρκεια της οποίας άντεξε.

Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν κρύφτηκε πίσω από τα προβλήματα που ταλανίζουν το Ε.Σ.Υ. σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υγειονομικές μονάδες της Ηλείας, τις οποίες επισκέφθηκε. «Φαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στο προσωπικό και είναι προβλήματα που πρέπει να διορθώσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προχώρησε και σε μια ακόμα παραδοχή για τα προβλήματα, τονίζοντας πως «το Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς και καταλήγουμε να έχουμε κρίσεις σε ειδικότητες ακτινολογίας, κυτταρολογίας, ανοσολογίας, καθώς οι αποδοχές δεν είναι ικανοποιητικές». Αναφορικά με την παροχή κινήτρων, είπε πως δε θα αφορά μόνο την Δυτική Ελλάδα, αλλά θα αφορά όλη την χώρα.

«Με βάση τους άγονους διαγωνισμούς θα δοθούν αντίστοιχα κίνητρα. Η κατανομή των θέσεων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες και αυτό περιλαμβάνει ανάγκες για προσωπικό, την παραγωγικότητα, την πλήρωση κλινών και αυτό αφορά όλη την χώρα πέρα από τη Δυτική Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο αρμόδιος Υφυπουργός είπε ότι «οι τρεις άξονες για τα νέο Ε.Σ.Υ. είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα και η ψηφιοποίηση στην οποία υστερούμε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι στόχος (π.χ. χρόνου για χειρουργική επέμβαση, χρόνου στα ΤΕΠ, χρόνου για χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία κλπ).  Δεν καταγράφονται οι αναμονές και ούτε ελέγχονται. Από εδώ και πέρα θα μπορούμε να έχουμε την πραγματική αναμονή στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τις αναμονές που έχει η Αγγλία αλλά έχουμε παθογένεια σε αυτό το κομμάτι. Είμαστε ανοργάνωτοι. Θα πρέπει να έχουμε λίστα νοσοκομειακών λοιμώξεων, επιπλοκών νοσηλείας (π.χ. φαρμακευτικά λάθη, κατακλίσεις κλπ)». Ακόμα, όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας, ανέφερε ότι «η  χώρα μας στον αριθμό κλινών είναι στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης. Άρα δεν έχουμε λόγο να κλείσουμε νοσοκομεία ».

Για την επένδυση στον τομέα της υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους στάθηκε στην κτιριακή αναβάθμιση και στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και στο ότι από την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει πλέον ο ψηφιακός φάκελος υγείας, το σύστημα φροντίδας ογκολογικών – αιματολογικών ασθενών και η ψηφιακή ετοιμότητα νοσοκομείων.

Γιάννης Καρβέλης: «Η επένδυση της 6ης Υ.ΠΕ είναι για τον άνθρωπο»

Ακολούθως, ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ Ιωάννης Καρβέλης, σημείωσε για το κομμάτι των επενδύσεων  ότι «στην υγεία θα έλεγα ότι από την πλευρά μας ως υγειονομική περιφέρεια είναι η επένδυση στον άνθρωπο. Η επένδυση στον ογκολογικό ασθενή να βρίσκει άμεσα την θεραπεία, στον εμφραγματία ασθενή να βρει αυτό που χρειάζεται και αποδείξαμε περίτρανα στην πανδημία γιατί δεν έμεινε συμπολίτης μας αβοήθητος. Όλες ανεξαιρέτως oi υγειονομικές περιφέρειες ήταν πανέτοιμες να υποδεχτούν τους πάσχοντες”.

Ειδικά για το Νομό Ηλείας, ο κ. Καρβέλης ανέφερε πως: «Έχουν γίνει πολύ σημαντικά έργα και συνεχίζουν να γίνονται με αμείωτο ρυθμό. Πολύ πρόσφατα λειτουργήσαμε τη νέα πτέρυγα τακτικών ιατρείων στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, ένα έργο που βούλιαζε. Χρειάστηκε να παρέμβουμε με έργα και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα σημαντικά έργα έγιναν για την βελτίωση και του νοσοκομείου Πύργου και σε ότι αφορά το πληροφοριακό του σύστημα και τον εξοπλισμό τμημάτων του, όπως η νεφρολογική κλινική. Χρειάστηκε να κάνουμε παρέμβαση και σε αυτό τον τομέα. Πολύ πρόσφατα εντάχθηκαν στο ταμείο ανάκαμψης τα Κέντρα Υγείας Ανδρίτσαινας, Βάρδας, Σιμόπουλου και Κρέστενα για να γίνουν παρεμβάσεις που δεν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με τα εργαλεία που διαθέτουμε και προσωπικό κάνουμε ότι είναι δυνατόν να υπάρχει η καλύτερη δυνατή φροντίδα για όλους τους συμπολίτες μας. Υπό αυτό το πρίσμα θα συνεχίσουμε και θα συνεργαζόμαστε με υπουργείο και όλο το υγειονομικό προσωπικό». Ακόμα, έκανε αναφορά σε επενδύσεις που έγιναν και στα νοσοκομεία της Πάτρας. «Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου οι επενδύσεις άγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ . Εκεί είχαμε νέο ρομποτικό ουρολογικής, γαστρεντερολογικό πύργο, στεφανιογράφο, αγγειογράφο και νέο μηχάνημα για επεμβατική τεχνολογία. Στο Καραμανδάνειο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας, έγιναν καίριες παρεμβάσεις, καθώς είναι ένα νοσοκομείο που λειτουργούσε με μεγάλη παλαιότητα. Ως σημαντικό παράδειγμα αναφέρω το νοσοκομείο του ‘’Αγίου Ανδρέα’’, με τον νέο εξοπλισμό στον μαγνητικό τομογράφο που αφορά την μαγνητική καρδιάς. Από τα ελάχιστα συστήματα που διαθέτουν τέτοιο μηχάνημα. Οι εξετάσεις αυτής της μορφής ξεκίνησαν προχθές».

Σπύρος Πολίτης: «Να πάει η πρόληψη στην βάση»

«Έχουμε πολύ καλά νούμερα για την αποδοτικότητα των μέσων μας και βέβαια όλοι στοχεύουμε σε έργα που μπορεί να συμβάλλουν και να επιτύχουν στόχους της πολιτικής, όπως είναι σαφώς η καλύτερη και γρηγορότερη πρόσβαση στην περίθαλψη, η υποστήριξη διαδικασιών σε συστήματα για να είναι πιο αποδοτικά στην αντιμετώπισή τους, ψηφιακές λύσεις και ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας που μπορεί να διευρυνθεί και αναβαθμιστεί. Θέλουμε να υποστηρίξουμε την πρόληψη. Να πάει η πρόληψη στην βάση. Σε κάθε χωριό με τα συστήματα του ΕΚΑΒ από την Ανδρίτσαινα μέχρι τα ορεινά της Πηνείας» τόνισε από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Σπύρος Πολίτης και αυτός σημείωσε πως «η επένδυση είναι ο άνθρωπος. Φυσικά και είναι ο άνθρωπος είτε αφορά τον πολίτη που επισκέπτεται το Ε.Σ.Υ., είτε αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό».

Ο κ. Πολίτης, επέλεξε να σταθεί κυρίως στην επένδυση που πρέπει να γίνει στον τομέα της πληροφορικής. «Κάθε κλινική να μπορεί να αποκτήσει έναν πληροφορικάριο. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Οι αριθμοί στα νοσοκομεία της Ηλείας, είναι θετικοί. Καταλαβαίνω ότι οι αριθμοί δεν είναι αυτοί που παρουσιάζονται. Δεν είμαι πεσιμιστής, και θέλω να δείξω ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα αλλά και πάμε καλύτερα».