Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Ουραγός η Ελλάδα ακόμη και στους… αριθμούς! Ξυγκώρος: «Επιτακτική η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η στήριξη της επιχειρηματικότητας» (video)

Την σκληρή αλήθεια και στο επίπεδο εννέα δεικτών για την οικονομική θέση της Ελλάδας λένε οι αριθμοί. Η ελληνική οικονομία μετά τα μνημόνια άρχισε να έχει ανοδική πορεία στους δείκτες, ακολουθήσαν ωστόσο η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση γεγονός που έριξε το επίπεδο βιωσιμότητας των Ελλήνων και των επιχειρήσεων της χώρας στα χαμηλά με τους περισσότερους όπως σημείωσε και ο Βαγγέλης Ξυγκώρος «με τα χίλια ζόρια να τα βγάζουν πέρα».

Δυσαναλογία ακρίβειας και μισθών, ενοίκια στον ουρανό, μηδενικές αποταμιεύσεις, απουσία ρευστότητας  είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές προκλήσεις όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας επισημαίνοντας πως βάσει στοιχείων «Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από άλλες χώρες που τόσα χρόνια θεωρούσαμε ότι είναι κατώτερες. Έχουν φτωχύνει τα ελληνικά νοικοκυριά.»

Πρέπει να γίνουν άλματα και όχι βήματα σημείωσε ο κ. Ξυγκώρος  αναφερόμενος και στο θέμα του δημόσιου χρέους και της χώρας εστιάζοντάς στο Ταμείο Ανάκαμψης που για την Ελλάδα «είναι το μεγαλύτερο βοήθεια που δημιουργεί ένα δείγμα ανάπτυξης» ωστόσο όπως τόνισε «αυτό πρέπει να φανεί στην πράξη και στη πραγματικότητα» αφού «αυτό ακόμα δεν το έχουμε!»

Στα προβληματικά στοιχεία της οικονομίας και το ποσοστό της ανεργία, το οποίο ο κ. Ξυγκώρος χαρακτήρισε ως ένα από τα «βασικότερα παράδοξα της ελληνικής οικονομίας. Από τη μια ο επιχειρηματικός κόσμος (εργάτες γης, τουριστικός κλάδος) φωνάζει ότι δεν έχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και ταυτόχρονα μια ανεργία που είναι αρκετά υψηλά σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Οι προτάσεις που και κατά το παρελθόν έχουν γίνει από τον επιχειρηματικότητα κόσμο προς την κυβέρνηση μιλούν για «Επιδότηση στην εργασία όχι στην ανεργία. Υπάρχουν εργαλεία που έχουν προταθεί πολλάκις», αναφερόμενος στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και τον επιδομάτων που όπως υπογράμμισε «διαμορφώνουν μια κατάσταση που αποτρέπει τον κόσμο από το να επιλέξει να εργαστεί. Πάρα πολλοί θέλουν να εργαστούν αλλά χωρίς ασφάλιση για να μην χάσουν τα επιδόματά τους. Υπάρχει ένα θέμα. Δεν φθάνουν τα χέρια. Δεν μπορούμε να καλύψουμε το τουριστικό κύμα…»

Μείζον πρόβλημα και για τον παραγωγικό τομέα. «Επιμένουμε εδώ και 3 χρόνια, το θέμα είναι καθολικό και ξεκάθαρο. Να βρεθούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και συνεργάτες. Όλες αυτές οι καταρτήσεις που γίνονται στη χώρα και τα πολλά κονδύλια που δίδονται και μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων δεν έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο!»

Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος σχολίασε και την κίνηση της Ελλάδας να ζητήσει βοήθεια από την κομισιόν για το πάρτι των πολυεθνικών και το ασταμάτητο κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας την προσπάθεια μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού η οποία ωστόσο πέφτει… «στις πλάτες των επιχειρήσεων και δη του ιδιωτικού τομέα».

Στο παζλ και η αύξηση των επιτοκίων που όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα ξεχάσει κανείς…» ζητώντας περισσότερους ελέγχους στην αγορά αλλά και τη συμβολή στην καταπολέμηση του φαινομένου της ακρίβειας των μεγάλων συστημικών αλυσίδων. «Και οι μεταποιητικές μονάδες “φωνάζουν” ότι πνίγονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κερδοσκοπούν είναι ξεκάθαρο που γίνεται αυτό, για εμάς, και πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει, όχι τιμωρητικά αλλά συνεργατικά».

Όσο για τα πρόστιμα στις πολυεθνικές σημείωσε «Γελάει η αγορά με τα πρόστιμα που έχουν πέσει στις πολυεθνικές μπροστά στα έσοδα.»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας έκρουσε κώδωνα για τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων καθώς καθιστά την χώρα μας «τρομακτικά ευαίσθητη και ευάλωτη» απέναντι σε οποιαδήποτε ακρίβεια, τονίζοντας την αναγκαιότητα ουσιαστικής στήριξης και όχι μέσω επιδομάτων – μικρομεσαίας και οικογενειακής επιχειρηματικότητας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Παρά την καθυστερημένη Δίκαιη Μετάβαση τον τελευταίο χρόνο τα βήματα που έγιναν χάρη και στη συμβολή όλων «ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και τα Επιμελητήρια» έχουν φέρει αποτελέσματα. Οι καρποί θα φανούν σε βάθος χρόνου και θα είναι ευεργετικοί για τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους της περιφέρειας ιδίως των περιοχών εκείνων που πλήττονται άμεσα. «221 προτάσεις έχουν κατατεθεί για το μικρό επενδυτικό πακέτο», ενώ «στον «αέρα» βρίσκονται τα άλλα δυο μεγάλα προγράμματα και εκεί θεωρώ ότι θα έχουμε καλά νέα» σημείωσε και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Οιχαλίας. «Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η ανταπόκριση μιας επιχειρηματικής κοινότητας, όπου υπερκαλύφθηκε το ποσοστό για όλο το πρόγραμμα που κατατέθηκε και μας δίνει την αισιοδοξία ότι η ειδική γραμματεία και ο υπουργός θα σκεφθούν να το ξανακάνουν. 50 προτάσεις σημαίνουν το μίνιμουμ 50 θέσεις εργασίας. Θα δώσουν μια άλλη ζωή… Τα εργαλεία αυτά έχουν αποτύπωμα στην κοινωνία και όλοι θεσμικά και κοινωνικά να βοηθάμε την οικονομία να κινηθεί γιατί τελικά όλα τα προβλήματα δημογραφικό, … και άλλα μπορούν να εξομαλυνθούν με αυτό τον τρόπο»