Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Ρυθμίσεις χρεών: Χαμηλότερα επιτόκια αναδρομικά από τον Απρίλιο 2024 και για έναν χρόνο – Έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα η τροπολογία

Την εβδομάδα που ξεκινά στις 20 Μαΐου αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την τροπολογία για «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία, διατηρώντας τα στα περσινά επίπεδα, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με συνέντευξη του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογικής πολιτικής, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επεσήμανε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία, η οποία θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων.

Και αυτό διότι νόμος συνδέει τις ρυθμίσεις οφειλών με το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών που ανακοινώνεται κάθε έτος από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο από 6,43% το 2023 έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ κατόπιν προστίθεται προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Πότε θα ισχύσει το «πάγωμα»

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, η τροπολογία πρόκειται να έχει αναδρομική ισχύ συμπεριλαμβάνοντας και τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως εφόσον η κυβέρνηση μειώσει τα επιτόκια, ως αναμένεται, το επιτόκιο για τη ρύθμιση έως 12 δόσεις αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,34% ενώ για τις ρυθμίσεις περισσότερων δόσεων στο 5,84%, μετρώντας και από την δόση του Απριλίου.

Όπως έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο το «πάγωμα» επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών πρόκειται να διαρκέσει ένα έτος από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας.

Πηγή: www.newsit.gr