Ένταξη της Κυπαρισσίας στην κατηγορία των «άγονων και προβληματικών περιοχών Β’ κατηγορίας» προβλέπει νέα ΚΥΑ του υπουργείου Υγείας που μόλις υπογράφηκε και αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προχωρά δραστικά στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την παροχή επιπλέον κινήτρων προς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, φαινόμενο το οποίο πλήττει έντονα και το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή είχε δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, στις περιοχές όπου διαπιστώνεται η κήρυξη διαδοχικών άγονων προσκλήσεων, τότε η περιοχή θα εντάσσεται στις «άγονες και προβληματικές περιοχές» τύπου Α’ ή Β’ ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα για την παροχή επιπλέον οικονομικών κινήτρων για την πλήρωση των θέσεων. Ειδικότερα για τις περιοχές Β’ κατηγορίας όπως θα είναι πλέον η Κυπαρισσία, το ισχύον πλαίσιο προβλέπει την παροχή επιδόματος επιπλέον του μισθού της θέσης ύψους 2.400 ευρώ μεικτά κατ’ έτος, ενώ στην περίπτωση ειδικότητας όπου εντοπίζονται μεγάλες ελλείψεις (Εσωτερικής Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής, Ανατομικής Ακτινολογίας, Εργαστηριακής Ιατρικής), τότε το επίδομα διπλασιάζεται φθάνοντας τα 4.800 ευρώ μεικτά κατ’ έτος. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις θα αφορούν και τους ιατρούς που ήδη υπηρετούν στις άγονες περιοχές, καθώς και ότι σύντομα αναμένεται επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων όπου έχουν εντοπιστεί κενά.
Την ικανοποίησή του και για τις εξελίξεις αυτές εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ευχαριστώντας για τις ενέργειές τους τόσο τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μάριο Θεμιστοκλέους. Παράλληλα τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να εξαντλείται κάθε περιθώριο για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΣΥ, ειδικά σε περιοχές της Περιφέρειας όπου πολλές φορές αντιμετωπίζονται και τα δυσκολότερα προβλήματα, τόσο για γεωγραφικούς λόγους όσο και για διοικητικούς.