Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

ΠΑΑ: Ξεκινούν αιτήσεις στήριξης για προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου -Τα ποσά

Από τις 2 Μαρτίου έως και τις 11 Απριλίου μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς ενίσχυσης για την δράση 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές», του ΠΑΑ.

Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης της δράσης καθορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων στα ζώα και συγκεκριμένα της Αφρικανικής Πανώλης του Χοίρου, για την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Με την εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας αποτρέπεται η είσοδος του νοσήματος στις εγκαταστάσεις μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή, ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος στην χώρα που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγή και εμπορία ζώντων ζώων, χοίρειου κρέατος και των προϊόντων του.

Ύψος ενίσχυσης

Για τους δικαιούχους που ενισχύονται, το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών το οποίο υπολογίζεται ως άθροισμα των επιμέρους ποσών.

Ο προϋπολογισμός της αιτούμενης στήριξης ξεκινά από το ποσό των 20.000 έως 60.000 για τις εκμεταλλεύσεις μέχρι 200 χοιρομητέρες και από 20.000 έως 100.000 για τις εκμεταλλεύσεις με ≥ 201 χοιρομητέρες.

Χρηματοδότηση

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 7.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται απολογιστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η στήριξη παρέχεται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό επί των επιλέξιμων δαπανών. Επίσης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής.

Δικαιούχοι – Κριτήρια επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι του δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη (χοιροτρόφου), με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ), με το χαρακτηρισμό της εκμετάλλευσής τους ως α) μη οικόσιτης και β) ενσταβλισμένης ή μικτής. Η ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη αποδεικνύεται από την εγγραφή τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην περίπτωση των νομικών προσώπων, θα πρέπει να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και ειδικότερα της χοιροτροφίας, με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ), με το χαρακτηρισμό της εκμετάλλευσής τους ως α) μη οικόσιτης και β) ενσταβλισμένης ή μικτής.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης-πληρωμής όσο και κατά την καταβολή της ενίσχυσης.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει υποβάλει απογραφή στο ΟΠΣΚ για το έτος 2022 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

α) Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού φράκτη της εκμετάλλευσης ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης ανά 2 μέτρα τύπου γαλβανιζέ ή και το συνδυασμό των δύο παραπάνω με βάση από σκυρόδεμα (μπετόν) βάθους τουλάχιστον 0,5 μέτρου. Η κατασκευή θα πρέπει να εμποδίζει επαρκώς την είσοδο άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αγριόχοιρων και των αδέσποτων χοίρων και να αποτρέπει τη διαφυγή των εκτρεφόμενων χοίρων.

β) Εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, με την αντικατάσταση ή ενίσχυση του εξοπλισμού των εισόδων και παραθύρων, με σκοπό την αποτροπή εισόδου σε αυτές πτηνών, τρωκτικών και άλλων ζώων.

γ) Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήματος ή σταθμού καθαρισμού και απολύμανσης των εισερχομένων οχημάτων στην εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένων της απολυμαντικής τάφρου, των φορητών μονάδων απολύμανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήματος καταιονισμού για την ολόπλευρη απολύμανση των οχημάτων.

δ) Διαχωρισμός καθαρής και μη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόμων κατά την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους:

προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων τύπου isobox ή κατασκευή χώρων που θα παρέχουν τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών, εξοπλισμό καθαρισμού και λειτουργικής απολύμανσης υποδημάτων κατά την είσοδο στους θαλάμους.

ε) Δημιουργία ανεξάρτητων, διακριτών, κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.

στ) Κατασκευή ράμπας φόρτωσης/εκφόρτωσης στην περίμετρο εξωτερικά της εκμετάλλευσης, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτής μεταφορικά οχήματα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων/ζωοτροφών.

Να σημειωθεί ότι σκοπός των παραπάνω ενεργειών είναι η αποτροπή εισαγωγής της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στην εκμετάλλευση, αλλά και της πρόληψης της διασποράς της εντός της εκμετάλλευσης και σε άλλες εκμεταλλεύσεις ζώων ευαίσθητων ειδών. Η αναγκαιότητα και η προτεραιότητα πραγματοποίησης των ως άνω δαπανών θα κρίνεται κατά περίπτωση, με βάση το ήδη υπάρχον σύστημα βιοασφάλειας που εφαρμόζεται σε κάθε χοιροτροφική εκμετάλλευση για την οποία υποβάλλεται αίτηση στήριξης, όπως θα τεκμηριώνεται από τα συνυποβληθέντα δικαιολογητικά (τοπογραφικά σχέδια/κατόψεις της εκμετάλλευσης, πιστοποιήσεις βιοασφάλειας, κλπ).

Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση της δράσης ΕΔΩ

πηγη:in.gr