Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Παγκόσμια αγορά ελαιολάδου: Αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες στιγμές της

Η αγορά ελαιολάδου θα πρέπει να προχωρήσει σε μία «βαθιά μεταμόρφωση», καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της, αναφέρει η ισπανική Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο.

Η τέλεια καταιγίδα της κλιματικής αλλαγής, των αυξανόμενων τιμών, των υψηλών επιτοκίων και του επίμονα πληθωρισμού έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου τους τελευταίους μήνες.

Τα δύο διαδοχικά έτη υψηλών θερμοκρασιών στην Ισπανία έχει μειώσει τη σοδειά ελαιολάδου, ωθώντας τις τιμές σε άνευ προηγουμένου υψηλά επίπεδα, που πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και την ίδια την αγορά.

Η Ισπανία εκπροσωπεί περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, που σημαίνει ότι αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως για τις τιμές.

«Αντιμετωπίζουμε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου», αναφέρει ο Miguel Angel Guzman, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo.

«Ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και οι μη ευνοϊκές προβλέψεις για την φετινή σοδειά έχουν ωθήσει τις τιμές στα ύψη», προσθέτει.

Η τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 9,2 ευρώ το κιλό τον Ιανουάριο. Στις 19 Απριλίου, η τιμή διαμορφωνόταν στα 7,8 ευρώ, σύμφωνα με το δείκτη της Mintec, χαμηλότερα από τα 8 ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Οι τιμές έχουν διορθώσει πτωτικά εν μέρει λόγων των αναθεωρημένων ανοδικά προβλέψεων για την παραγωγή μετά τις ευεργετικές βροχές του Μαρτίου και Απριλίου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ισπανία είναι θετικό γεγονός, η εταιρεία είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς τις προοπτικές των τιμών.

«Στο μεταξύ, ο κλάδος χρειάζεται μία βαθιά μεταμόρφωση. Αυτό σημαίνει νέες πρακτικές από πλευράς βιωσιμότητας, καινοτομίας και ποιότητας, με έμφαση στον καταναλωτή».

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου προέρχεται από τη Μεσόγειο, με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα να είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα δέντρα είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην κλιματική κρίση. Παρότι μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν υπερβολικές.

Σύμφωνα με την Deoleo, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια κρίσιμων φάσεων ανάπτυξης του καρπού τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις στην Ισπανία με αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει επηρεαστεί από τις σημερινές έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC