Πέμπτη
6
Οκτώβριος
TOP

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Ο καύσωνας θα συνεχίσει να «ψήνει» την Ευρώπη, θα γίνει σύνηθες φαινόμενο

Ο καύσωνας θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τη δυτική Ευρώπη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Ο καύσωνας στη δυτική Ευρώπη φαίνεται ότι θα καταγράψει την κορύφωσή του την Τρίτη 19 Ιουλίου, όμως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών για την εποχή μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO). Μάλιστα, τόνισε ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα στο μέλλον.

«Το ερώτημα που θέτουν όλοι είναι πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» είπε ο Ρόμπερτ Στεφάνσκι, ο επικεφαλής των Εφαρμοσμένων Κλιματικών Υπηρεσιών του WMO. «Δυστυχώς, εξετάζοντας όλα τα μοντέλα από τους συνεργάτες μας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα δεν θα τελειώσει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

Η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε την Τρίτη (19/7) ρεκόρ ζέστης, με 40 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που οι πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Γαλλία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, εν μέσω του καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Ο Στεφάνσκι είπε ότι η θερμοκρασία θα κορυφωθεί σήμερα, αλλά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Εφιαλτική πρόβλεψη: «Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι κάτι το φυσιολογικό»
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας, προειδοποίησε ότι στο μέλλον ο κόσμος θα βιώνει «πολύ περισσότερους καύσωνες», εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Στο μέλλον αυτού του είδους οι καύσωνες θα είναι κάτι το φυσιολογικό και θα βλέπουμε ακόμη πιο ακραίες συνθήκες» σημείωσε ο γ.γ. του Οργανισμού, ο οποίος φορούσε κοντομάνικο πουκάμισο και μια κυανέρυθρη γραβάτα, για να καταδείξει την τάση της αύξησης της θερμοκρασίας.

Άλλα στελέχη του WMO, στην ίδια ενημέρωση, είπαν ότι αναμένουν ότι θα αυξηθούν οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, εξαιτίας του συνεχιζόμενου καύσωνα, ενώ θα αυξηθεί και η πίεση στα συστήματα υγείας.

Πηγή: iefimerida.gr