Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Παιχνίδια στη Λακωνία για την τιμή στο λάδι

Το μετέωρο βήμα του ελαιoλάδου στη Λακωνία δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην αγορά, με τους εμπόρους να περιμένουν την επόμενη κίνηση των παραγωγών, όσον αφορά τις τιμές, και τους παραγωγούς να αφήνουν τον χρόνο να κυλά, με στόχο να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές τους.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, «αυτήν τη στιγμή, με πραγματικά στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, η κατανάλωση έχει πέσει κατά 50% συνολικά στα ράφια της Μεσογείου. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσω ότι, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε, το ελαιόλαδο που βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ είναι με τιμές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, που σημαίνει 8,60-8,90 ευρώ».

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «τα λάδια που έχουν αγορασθεί με 9,40 ευρώ θα βγουν στην αγορά τον Μάρτιο και δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές. Επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν τα σούπερ μάρκετ θα απορροφήσουν την τιμή ή θα τη μεταφέρουν στον καταναλωτή».

Δεν προχωρούν σε πωλήσεις οι παραγωγοί

Σε ό,τι αφορά την τάση των παραγωγών να μην προχωρούν σε πωλήσεις, αλλά να περιμένουν ώστε να τους ευνοήσει ο χρόνος, ο κ. Ντανάκας σημειώνει: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυτή η τάση. Το ζω και εγώ καθημερινά, αφού όλοι είναι επηρεασμένοι από όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο. Δεν τους ενδιαφέρει το ποιος θα το πληρώσει. Φυσικά, όλα αυτά κρύβουν κινδύνους, όπως το να πέσει η αγορά και να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Το χειρότερο είναι να περνά ο χρόνος, να ‘‘σκάσει’’ καμιά ανθοφορία σε άλλες χώρες και να μην αγοράζει κανένας από εμάς».

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγη ypaithros.gr