Το κόστος για την ανάπτυξη ενός παιδιού στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη, ενώ ταυτόχρονα -σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα οποία παρουσιάζει το in – ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Οι αρνητικές δημογραφικές προοπτικές μάλιστα θα μειώσουν τη δυνητική ελληνική ανάπτυξη κατά περίπου ½ ποσοστιαία μονάδα.
Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώθηκε ανά έτος κατά περίπου 0,7%- κατά την τελευταία δεκαετία- και προβλέπεται να περαιτέρω μείωση κατά περίπου 1% ετησίως μέχρι το 2030.
Σε αυτή τη συγκυρία προστίθεται ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει πάνω από το 3,5%, ενώ στα τρόφιμα παρουσιάζονται αυξήσεις που ξεπερνούν το 20%. Οι Έλληνες είναι προτελευταίοι στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν εισόδημα, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Επίσης, επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πάνω από το 10%, στην υψηλότερη θέση.
Το καλάθι της οικογένειας και οι Κροίσοι
Χαρακτηριστικό είναι το γράφημα, το οποίο αποτυπώνει, βάσει των στοιχείων του ΙΕΛΚΑ, πόσο ακριβά πληρώνουν οι γονείς στην Ελλάδα το μεγάλωμα των παιδιών τους. Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το Νοέμβριο, το βρεφικό γάλα, μια δαπάνη απολύτως ανελαστική για γονείς με μωρά, πωλούνταν στη χώρα μας έως και 213% ακριβότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με την εταιρεία.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε την αύξηση του εφάπαξ «επιδόματος γέννας», στα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, τα 2.700 για το δεύτερο παιδί, 3.000 για το τρίτο και 3.500 ευρώ για πάνω από τα τέσσερα παιδιά. Μέχρι τώρα, η επιδοματική πολιτική ανά τέκνο δεν έχει αποδειχθεί ως λύση για το δημογραφικό, αλλά έχει ενισχύει την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία.
σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, οι ενήλικες, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2022 άφησαν το πατρικό τους σπίτι στην ηλικία των 26,4 ετών. Στην Ελλάδα παραμένουν για 4 χρόνια περισσότερα και φεύγουν κατά μέσο όρο σε ηλικία 30,7 ετών. Αυτή η λίστα κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση από το τέλος.
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ στο www.in.gr πατώντας εδώ