Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Ακρίβεια, ραγδαία αύξηση λειτουργικών εξόδων και αύξηση ΦΠΑ τα θέματα που έθεσαν οι επαγγελματίες της εστίασης στον Υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα

Στα πλαίσια ενημέρωσης θεμάτων που αφορούν το κλάδου της εστίασης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Υπουργείο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αναγνωστόπουλος και οι Προέδροι εστίασης Πάτρας κ. Γιατράς, Αρκαδίας κ. Αθανασιάδης, Χαλκίδας κ. Ευθυμίου και ο νομικός κ. Κορωνάκης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ακρίβεια και ραγδαία αύξηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Η αύξηση του ΦΠΑ και οι συνέπειες της στην κατανάλωση.

Προγράμματα επιδότησης για αμιγώς επιχειρήσεις εστίασης. Πρόγραμμα ανακυκλώνω συσκευή για εστίαση και εξοικονομώ για εστίαση ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα αλλά και να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλες οι επιχειρήσεις.

Τέθηκε το ζήτημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων και η απλοποίηση του notify Business καθώς και του νομοθετικού πλαισίου που αφορά μεταβίβαση υφιστάμενης επιχείρησης. Τέθηκε και η ψηφιακή ταυτότητα επιχείρησης με σκοπό την αποφυγή ελέγχων για τυπικούς λόγους.

Συνάντηση εργασίας με επιχειρήσεις catering

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/01/2024 στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας με επιχειρηματίες της εστίασης που δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες catering και φιλοξενίας κοινωνικών εκδηλώσεων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν το σύνολο του κλάδου καθώς και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Καπερώνης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τα νέα μέτρα που έρχονται στα εργασιακά  το 2024, η αυστηρότητα τήρησης του πλαισίου λειτουργίας (ωράρια και κανόνες υγιεινής) καθώς και οι σοβαρές κυρώσεις στην περίπτωση μη τήρησής τους.

Το επίπεδο υπηρεσιών catering στην περιοχή μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν πιστοποιητικά ποιότητας ISO. Οι χώροι που διατίθενται για κοινωνικές εκδηλώσεις είναι όλοι υψηλής αισθητικής, πλήρως οργανωμένοι, με πολυετή εμπειρία προσφέροντας ασφάλεια σε κάθε διοργάνωση.

Μετά από ανάγνωση του νομοθετικού πλαισίου, διαλογική συζήτηση και την πρόθεση να υπάρξει νομιμότητα από όλους, αποφασίστηκε σε κάθε συμφωνητικό που θα συνάπτει η επιχείρηση με τον πελάτη να γνωστοποιείται το νέο νομοθετικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό με σκοπό την τήρησή τους και την αποφυγή των αυστηρών κυρώσεων.

Οι βασικοί όροι που θα περιλαμβάνονται  πλέον στα συμφωνητικά είναι το ωράριο λειτουργίας και οι συμβατικές υποχρεώσεις των Dj ασφαλιστικές, φορολογικές και σεβασμού του ωραρίου.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ζητηθεί συνάντηση με τους Dj, ώστε να ενημερωθούν και οι ίδιοι από κοντά για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από το φετινό καλοκαίρι.