Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά επαγγελματιών στο σύστημα τροφίμων του αύριο

Ένα καινοτόμο διεπιστημονικό μεταπτυχιακό μοντέλο εκπαιδεύει επαγγελματίες στη διαχείριση της δυναμικής των συστημάτων αγρο-διατροφής προς ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον

Στον Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πετρόπουλο αρέσουν τα προσωπικά στοιχήματα και κυρίως αυτά που βάζει με συναδέλφους του, με τους οποίους έχει κοινά οράματα.

Ένα τέτοιο στοίχημα που έβαλε πριν τρία χρόνια με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, οδήγησε στην ίδρυση ενός νέου Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο:

«Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αγρό-Διατροφικό Τομέα – MBA in Agri-food Sector». «Πολλές φορές μια ευφυής ιδέα που προκύπτει μέσα από μια συζήτηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τα πράγματα. Αρκεί να μπορούμε να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία», μου λέει ο Καθηγητής Πετρόπουλος καθισμένος ένα μεσημέρι του Ιουλίου σε ένα από τα γραφικά καφενεδάκια του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας.

«Φέτος “τρέχουμε” τον 3 ο κύκλο του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος, έχουν ολοκληρωθεί δύο έτη και έχουν αποφοιτήσει οι πρώτες και οι πρώτοι πτυχιούχοι, περίπου 40 άτομα. Πρόκειται για γεωπόνους ή περιβαλλοντολόγους που επιθυμούν να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη γνώση στα οικονομικά και στο μάνατζμεντ αγρο- διατροφικών μονάδων ή για οικονομολόγους που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στην αγροτική παραγωγή και στα τρόφιμα», εξηγεί ο ίδιος σκιαγραφώντας το προφίλ των φοιτητών. «Κάποιοι από τους φοιτητές είναι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε αντίστοιχες υπηρεσίες του δημοσίου και χρειάζονται την παρεχόμενη πανεπιστημιακή γνώση για την εξέλιξή τους και άλλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις του αγρο-διατροφικού κλάδου», συμπληρώνει.

Ο καθηγητης Δημήτρης Πετρόπουλος

Συγκριτικό πλεονέκτημα Σύμφωνα με τον καθηγητή Πετρόπουλο, το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος  MBAinAgri–foodSector  είναι ότι προσφέρει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τη δυνατότητα να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αφορούν στην διοίκηση επιχειρήσεων στα οικονομικά του κλάδου, στη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά και στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων και την τεχνολογία τροφίμων, έτσι ώστε ως απόφοιτοι να είναι σε θέση να οικοδομήσουν μια επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία η να εξελιχθούν σε υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων οργανισμών και συνεταιρισμών.

«Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών ορίζεται σε τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα (δύο διδακτικά εξάμηνα και ένα εξάμηνο για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας).

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή (απόγευμα) και κάθε Σάββατο (πρωί) στην Τρίπολη με μικτό και ευέλικτο τρόπο, συνδυάζοντας την εξ αποστάσεως και τη δια ζώσης διδασκαλία.

Οι αιτήσεις για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχουν ήδη ξεκινήσει και υποβάλλονται ηλεκτρονικά», εξηγεί ο καθηγητής.

Τον ρωτάω αν πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών πάνω στο αντικείμενο στην Ελλάδα και μου λέει πως με τον τρόπο που έχει στηθεί αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα συνιστά ένα καινοτόμο μοντέλο μάθησης που βοηθά στελέχη του αγρο- διατροφικού τομέα να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των αντίστοιχων επιχειρήσεων και οργανισμών σε θέματα του στρατηγικού σχεδιασμού, της επιχειρησιακής διαχείρισης, της καινοτομίας και της ανάπτυξης. Οπότε από αυτή την άποψη μπορεί κάποιος να πει πως είναι μοναδικό.

«Η φιλοσοφία ήταν να ενώσουμε τα γνωστικά πεδία δυο μεγάλων επιστημονικών χώρων, της γεωπονικής επιστήμης και της διοίκησης για να καλύψουμε ένα κενό που υπήρχε», διευκρινίζει, προσθέτοντας πως η ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι παλαιότερα από τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα και επανήλθε στη συζήτηση μετά την ενσωμάτωση του Τμήματος Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό γεωπονικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Πελοπόννησο.

Με έδρα την Καλαμάτα αποτελεί ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό κέντρο που προάγει την ακαδημαϊκή γνώση και την επιστημονική έρευνα και εφαρμογή στους τομείς που άπτονται της Γεωπονικής Επιστήμης και της Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής.

Ο καθηγητής Πετρόπουλος, που είναι γέννημα- θρέμμα Καλαματιανός, παρατηρεί τα τελευταία χρόνια μια έντονη κινητικότητα στον αγρο-διατροφικό τομέα, με νέες επενδύσεις και με αρκετούς νέους που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στο πεδίο. «Η αξία του αγρο-διατροφικού προϊόντος έχει αυξηθεί στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια και κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορούμε να αποφανθούμε με βεβαιότητα γιατί αυξήθηκε. Εικάζουμε ότι αυξήθηκε είτε γιατί οι αγρότες μας παράγουν καλύτερης αξίας προϊόντα, είτε γιατί απευθύνθηκαν σε υψηλότερα κοινωνικά στρώματα που είναι διατεθειμένα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για αυτά τα προϊόντα.

Όπως και να έχει το πράγμα, το όφελος για την οικονομία είναι σημαντικό», εκτιμά ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας πως ο αγρο-διατροφικός κλάδος είναι παρεξηγημένος, αλλά σιγά-σιγά αυτό δείχνει να αλλάζει, κυρίως στη μετα-covid εποχή.

Αυτό αποτυπώνεται και στις επιλογές των υποψήφιων φοιτητών, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους. Παλαιότερα, η ενασχόληση με τον αγρο-διατροφικό τομέα δεν ήταν συνειδητή επιλογή. Τώρα οι νέοι επιλέγουν συνειδητά και με συνέπεια να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο πεδίο.

Βάζουν ως πρώτη επιλογή τις σπουδές στον αγρο-διατροφικό κλάδο. Το Γεωργικό σχολείο Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής Πετρόπουλος βάζει προσωπικά στοιχήματα και τα επιτυγχάνει. Ο ίδιος θεωρώντας πως εκτός από τους φοιτητές χρειάζονται εκπαίδευση και οι επαγγελματίες αγρότες, έβαλε πριν δυο χρόνια ένα άλλο μεγάλο στοίχημα με τη λειτουργία ενός γεωργικού σχολείου στη Μεσσηνία. Όπως περιγράφει ο ίδιος η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας on line εκδήλωσης μέσα στην πανδημία, στην οποία οι συμμετέχοντες ήταν κατεξοχήν αγρότες: «Οι αγρότες τότε μου είπαν ότι χρειάζονται εκπαίδευση. “Ό,τι μαθαίνουμε, τα μαθαίνουμε από τους μεγαλύτερους στα καφενεία και μας τα μαθαίνουν λάθος!”, σχολίασε χαρακτηριστικά κάποιος.

«Αυτό μου χτύπησε το καμπανάκι. Ένιωσα την ευθύνη ως κοσμήτορας να κάνω κάτι. Και σκέφτηκα το γεωργικό σχολείο».

Όπως λέει ο ίδιος για να στήσει το γεωργικό σχολείο χρειάστηκε τόσο χρόνο, όσο χρειάστηκε για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Τελικά το γεωργικό σχολείο στη Μεσσηνία, το οποίο παρακολούθησαν δωρεάν συνολικά 42 άτομα, επαγγελματίες αγρότες, ολοκλήρωσε πέρσι δυο κύκλους επιμόρφωσης 150 ωρών, λαμβάνοντας χώρα στην Καλαμάτα και στα Φιλιατρά. Η καινοτόμα αυτή δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Όπως λέει ο καθηγητής, το γεωργικό σχολείο θα έχει συνέχεια, όταν θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της περιφέρειας.

«Χρειάζεται γνώση για να ασχοληθείς με τη γη. Δεν αρκεί μόνο η εμπειρία και αυτό αρχίζουν να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι οι αγρότες. Συνειδητοποιούν πως τα πράγματα στον αγρο-διατροφικό τομέα εξελίσσονται και πως πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς, που βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, που δεν εμπλέκονται με εμπορικές συναλλαγές και συμφέροντα και που έχουν την κατάλληλη γνώση για να τους εκπαιδεύσουν και να τους συμβουλέψουν», καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος.

*Τα Τμήματα Γεωπονίας και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προκηρύσσουν για τρίτη συνεχή χρονιά το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αγρό-Διατροφικό Τομέα – MBA in Agri-food Sector» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Αιτήσεις υποβάλλονται με ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση [email protected] μέχρι 31 Ιουλίου 2023με δυνατότητα παράτασης.

πηγη dnews.gr