Τρίτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Παρέμβαση με 1,25€ κατώτατη τιμή για την σταφίδα, μήπως και… σωθεί η χρονιά

Κάποιοι θέλησαν και φέτος να συνεχίσουν τα. περυσινά σκηνικά με τους παραγωγούς σε απόγνωση και το ίδιο το προϊόν σε άγνωστες τύχες ή καλύτερα στις τύχες των εμπορικών πρακτικών που θέλησαν να… επιβάλλουν.

Με το ΥΠΑΑΤ -παρότι δεσμευόταν για τα αποθέματα πέρυσι- να έχει ρόλο… κομπάρσου, το σκηνικό επιχείρησε να επαναληφθεί σε ένα άλλο πεδίο εκείνο της τιμής. Αν και όλοι και οι ιδιώτες εξαγωγείς παρότι αρχικά φάνηκε να συμφωνούσαν στην κατώτατη τιμή του 1,5 ευρώ δεν υπέγραψαν όταν και κλήθηκαν στην σύσκεψη που έγινε πριν από λίγο καιρό στην Αχαΐα.

Συνέπεια έως τώρα η συγκομιδή να εξελίσσεται χωρίς τιμή και οι παραγωγοί να μην ξέρουν τι να κάνουν. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις προσκάλεσαν ξανά σε σύσκεψη στην έδρα της ΣΚΟΣ τις ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις για να βρεθεί λύση στην όλη κατάσταση. Μόνο ένας Ιδιώτης εξαγωγέας η Melisagro Α.Ε. έδωσε το παρών και κάποιοι επέλεξαν άλλο δρόμο…

Τελικά και για να μην καταρρεύσει η τιμή του προϊόντος και χαθεί και η φετινή χρονιά με καταστρεπτικές συνέπειες για το προϊόν πια, συμφωνήθηκε η κατώτατη τιμή να οριστεί στο 1,25 € ανά κιλό και επανεξέταση αν υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Ο.Π. της ΠΕΣ, μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, συγκάλεσαν σήμερα (30.08.2022) σύσκεψη στην έδρα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ΣΚΟΣ στην Πάτρα, προσκαλώντας και τις Ιδιωτικές Μεταποιητικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις, προκειμένου να εξεταστεί η τρέχουσα και κρίσιμη κατάσταση στη σταφίδα.

Δυστυχώς, στη σύσκεψη αυτή, εκτός από τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, της ΠΕΣ και της ΣΚΟΣ, συμμετείχε μόνο ένας Ιδιώτης Εξαγωγέας, η εταιρεία MELISAGRO Α.Ε. Καμία άλλη ιδιωτική εξαγωγική επιχείρηση, παρότι προσκλήθηκαν, δεν παρέστη στη σύσκεψη. Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης της κατάστασης και της σταφιδικής κρίσης που διέρχεται το προϊόν, όλοι οι συγκαλέσαντες τη σύσκεψη κατέθεσαν την πρόταση που είχαν διατυπώσει στη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου για ελάχιστη τιμή παραγωγού € 1,50 ανά κιλό.

Η ηχηρή απουσία των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων καταδικάστηκε από όλους τους παρισταμένους, καθώς εκλήφθηκε ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς η ομόφωνη απόφαση ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό και την εφαρμογή της ελάχιστης τιμής σταφίδας στο € 1,50 ανά κιλό. Κατόπιν αυτών, όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και για την αποφυγή της διαβλεπόμενης κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας, ομόφωνα αποφάσισαν τον ορισμό κατώτατης τιμής € 1,25 ανά κιλό σταφίδας.

Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην αγορά του προϊόντος και αν υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού.

Καταδικάζουμε ομόφωνα για άλλη μια φορά τη στάση των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για την απουσία τους και την αδιαφορία που επέδειξαν για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς σε αυτή την κρίσιμη σύσκεψη και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σταφιδοπαραγωγούς να στηρίξουν με το προϊόν τους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παρέστησαν στη σημερινή σύσκεψη.

Ομόφωνα, τέλος, καταδικάστηκε η στάση της Πολιτείας για τη μη απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας που προκλήθηκαν από την Πανδημία, η οποία ζημίωσε ανεπανόρθωτα και συνεχίζει να ζημιώνει τους σταφιδοπαραγωγούς.