Παρασκευή
2
Ιούνιος
TOP

Πατάει σταθερά το ελαιόλαδο και ξαναφεύγει προς τα πάνω

Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς ότι μετά την εορταστική περίοδο η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο θα επανερχόταν στην ανοδική πορεία που είχε διαγράψει νωρίτερα. Μια πορεία που προσωρινά είχε διακοπεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που όμως αναμενόταν από τους παραγωγούς.

Οι νέες εξελίξεις επαναφέρουν τη δυναμική της τιμής παραγωγού του έξτρα παρθένου σε ανοδική τροχιά, γεγονός που οδηγεί αρκετούς παραγωγούς στη σκέψη να κρατήσουν τα πολύ ποιοτικά λάδια με την προσδοκία να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη το επόμενο διάστημα. Σταθερότητα επικρατεί στην Ισπανία.

Σταθερότητα διακρίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος. «Οι τιμές παρουσιάζονται αμετάβλητες και κινούνται μεταξύ 4,60 και 4,70 ευρώ/κιλό. Δέκα λεπτά πιο πάνω, δηλαδή στα 4,80 ευρώ/κιλό, βρίσκεται η τιμή παραγωγού στα ΠΟΠ ελαιόλαδα. Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι παραγωγοί προτιμούν να κρατήσουν στις αποθήκες τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, δηλαδή με οξύτητες από 0,3% έως 0,5%, θεωρώντας ότι στο προσεχές μέλλον θα πιάσουν πολύ υψηλότερες τιμές».

ΕΩΣ 5,30 ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ στη Λακωνία, Νίκος Γραμματικάκης, μετέφερε θετική εικόνα με περιθώριο περαιτέρω ανόδου για την εξέλιξη της τιμής παραγωγού. «Την τελευταία εβδομάδα έγιναν πράξεις από 5,10 έως 5,30 ευρώ το κιλό. Τελικά, μετά τις γιορτές έγινε αυτό που είχαμε προβλέψει, ότι δηλαδή θα επανέλθουμε στα προεορταστικά επίπεδα και θα πάμε και παραπάνω. Είχαμε πει ότι στη Λακωνία το έξτρα παρθένο πρόβαλε αντιστάσεις στις πιέσεις και διατηρήθηκε σταθερά πάνω από τα 5 ευρώ, ακόμα και στις γιορτές.

Επομένως, αυτές οι τιμές δεν ήταν έκπληξη για μας. Να πούμε και κάτι άλλο: Όταν οι Ισπανοί, που το ελαιόλαδό τους δεν συγκρίνεται σε ποιότητα με το δικό μας, απολαμβάνουν τέτοιες τιμές, νομίζω πως και τα 5,30 για εμάς είναι χαμηλά». Σε ερώτησή μας αν ισχύει το γεγονός ότι οι ξένοι αγοραστές ποντάρουν στις περιορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης του ελαιολάδου μας, είπε ότι αυτό είναι κάτι που συνέβαινε ανέκαθεν, ωστόσο, μετά την έλευση της κρίσης το φαινόμενο έχει ενταθεί.

Στη Σητεία, ο πρόεδρος της Ένωσης της περιοχής, Μανώλης Μαυροματάκης, μας μετέφερε μια επίσης ικανοποιητική εικόνα: «Την τελευταία εβδομάδα, τα στοιχεία και όσα μαθαίνουμε αναφέρονται σε τιμές παραγωγού έως 5,10 ευρώ/κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Έκανε μια φυσιολογική κοιλιά στις γιορτές, φτάνοντας μέχρι τα 4,98, μετά ανέβηκε στα 5,08 ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον για πράξεις στα 5,10 ευρώ/κιλό. Εμείς, το ανώτερο που είχαμε δώσει ήταν στα 5,20 ευρώ/κιλό. Από τη μία, υπάρχει σημαντική έλλειψη στη διεθνή αγορά, από την άλλη όμως το εμφιαλωμένο λάδι δέχεται μεγάλες πιέσεις στην Ευρώπη, γεγονός που μας κάνει συγκρατημένους».

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου «Δημέλαιο», η υψηλότερη τιμή παραγωγού καταγράφεται από πράξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, για έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3% στα 5,08 ευρώ/κιλό. Ακολουθεί ο ΑΣ Ελαιοπαραγωγών Θραψανού με πράξη στα 5 ευρώ/κιλό για έξτρα παρθένο επίσης οξύτητας 0,3%. Από την πλευρά του, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, στο από 12/1 δελτίο για τις εξελίξεις στην αγορά, αναφέρει ότι οι μέγιστες τιμές που επιτεύχθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου κυρίως με διαγωνισμούς έφτασαν τα 5,08 ευρώ/κιλό και οι κατώτατες τα 4,60-4,70 ευρώ/κιλό.

 

ΜΙΚΡΗ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ,

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της περιφέρειας της Ανδαλουσίας, από την προηγούμενη Παρασκευή 6/1 έως την Πέμπτη 12/1 η μέση σταθμισμένη τιμή του έξτρα παρθένου πήγε από τα 5,44 ευρώ/κιλό στα 5,37 ευρώ/κιλό. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι εν λόγω τιμές στην Ισπανία είναι οι υψηλότερες που έχουν δει οι ελαιοπαραγωγοί εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, την τελευταία εβδομάδα, στις περισσότερες περιοχές, οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο παρέμειναν αμετάβλητες. Στο Μπάρι η τιμή ήταν σταθερή στα 6,10 ευρώ/κιλό, ενώ οι μέγιστες τιμές για το διάστημα 3-10/1 έφτασαν τα 7,5 ευρώ. Η εξέλιξη της τιμής παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας παρουσιάζεται στον σχετικό πίνακα.

πηγη ypaithros.gr