Καμπανάκι από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τις ελλείψεις φαρμάκων, ειδικά με την αναμενόμενη αύξηση των ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος (γρίπη, κορονοϊό) της επόμενες ημέρες. Ποιες προτάσεις έχει κάνει στο υπουργείο Υγείας, ποια φάρμακα λείπουν από την αγορά.
Μπορεί από τις αρχές Δεκεμβρίου να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων για τα παιδιά και το υπουργείο Υγείας να μην έχει δώσει ακόμη καμία λύση στο πρόβλημα, όμως τώρα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) προειδοποιεί ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τους ασθενείς.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται κατά το νέο έτος παγκοσμίως», ενώ παράλληλα σχολιάζει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».
«Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.
Μάλιστα, σε πρόσφατη (19 Δεκεμβρίου) παρέμβαση του ΠΙΣ στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σημειώθηκε μεταξύ άλλων, ότι οι γιατροί «διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική».
STOP από τον ΠΙΣ στην πολυφαρμακία
Με τη μέθοδο αυτή, θα μειωθεί ένας από τους πυλώνες της έλλειψης φαρμάκων, η πολυφαρμακία, καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο πολίτες να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων από απαραίτητα σκευάσματα, ακόμα και αν δεν τα χρειάζονται, προκειμένου να δημιουργήσουν απόθεμα στο σπίτι τους.
«Θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΙΣ δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του, ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, «τα οποία πρέπει θα έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».
Ποια φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία
Την ίδια στιγμή βέβαια, παραμένουν οι ελλείψεις που ήδη γνωρίζαμε σε μια σειρά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, παιδιατρικά, αλλά και σε αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά κ.ά.
Ελλείψεις, λόγω της αύξησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού εντοπίζονται σε διάφορες μορφές παρακεταμόλης (δισκία, αναβράζοντα, σιρόπια Depon, Panadol, Comtrex Cold κ.ά.), αντιπυρετικά, ιβουπροφαίνη, σιρόπια για τον βήχα, εισπνεόμενα, αλλά και βασικά αντιβιοτικά, όπως αμοξυκιλλίνη.
Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες για φάρμακα
Με βάση τις επίσημες καταγραφές, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, δηλαδή το 2020, οι ασθενείς κατέβαλαν από δικούς τους πόρους περίπου 300 εκατ. ευρώ είτε για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), είτε αγοράζοντας απευθείας από το φαρμακείο σκευάσματα τα οποία χρειάζονται συνταγή και θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ σε ποσοστό 75%.
Την ίδια χρονιά, έδωσαν 90 εκατ. ευρώ για φάρμακα που είναι ενταγμένα στην αρνητική λίστα, στη λίστα δηλαδή με τα σκευάσματα που χρειάζονται συνταγή, αλλά δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας το 2021, τα ποσά που διατέθηκαν για τα ΜΗΣΥΦΑ αλλά και για εκείνα που είναι στην αρνητική λίστα, παρουσίασαν αύξηση.
Ωστόσο το συνολικό ποσό που δόθηκε από τις τσέπες των ασθενών όλο το έτος, κινείται στα ίδια επίπεδα με το 2020.
Πάντως, η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με αύξηση του ποσού που καταβάλουν οι ασθενείς από την τσέπη τους, καθώς το υπουργείο Υγείας κούρεψε τη δαπάνη για τις βιταμίνες που αποζημιώνονται, από 120 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Παράλληλα πολλά φθηνά φάρμακα βγήκαν από τη θετική λίστα (τη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα) και μετακινήθηκαν στην αρνητική που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ
Οι ελλείψεις φαρμάκων απασχόλησαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τις ελλείψεις, το 48-58% των δηλώσεων ελλείψεων, αφορούν προβλήματα βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλο ένα 31% που μπορεί να μειωθεί μέχρι και το 18% αφορά προβλήματα εμπορικής διάθεσης.
Ποσοστό 9% αποδίδεται σε απρόσμενη αύξηση της ζήτησης, 8% σε προβλήματα διανομής κ.λπ.
Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι μόνιμες αποσύρσεις φαρμάκων οι οποίες σε ποσοστό 70% αποδίδονται σε εμπορικούς λόγους, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα έντονα την τελευταία 12ετία.
Οι πιο συνήθεις κατηγορίες φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις διεθνώς, είναι τα αναλγητικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιόξινα και τα κυτταροστατικά.
Το 45% των ελλείψεων αφορούν φάρμακα σε μορφή ταμπλέτας και 9% σε μορφή κάψουλας, 23% σε ενέσιμη μορφή, 8% σε μορφή αλοιφής για τοπική εφαρμογή και 7% σε μορφή σιροπιού.
πηγη News247.gr