Τετάρτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Πληρώνεται εμπρόθεσμα το 80% των φόρων από τους φορολογούμενους

Η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 8-10 δισ. ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις που πληρώνουν πλέον εμπρόθεσμα τους φόρους που τους αναλογούν. Αυτό αποτυπώνεται αφενός στις αυξήσεις των εσόδων, αφετέρου στα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης που δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν κανονικά τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφουν υψηλά ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς οι φορολογούμενοι πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ των συνολικών οφειλών του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) και του ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια, κάποιες κατηγορίες καταγράφουν εξαιρετικά υψηλή συμμόρφωση και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις καταβάλλουν εγκαίρως τον ΦΠΑ που τους αναλογεί. Οσον αφορά τις δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες καταβλήθηκαν στα τέλη Μαΐου και Ιουνίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 77% πληρώθηκε εμπρόθεσμα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων στην πληρωμή των φόρων για το πρώτο εξάμηνο του έτους δείχνουν τα εξής:

1. ΦΠΑ. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν σε 88,56%, καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 942 εκατ. ευρώ ευρώ, στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους 834,69 εκατ. ευρώ.

2. Φόρος ακίνητης περιουσίας. Τον Φεβρουάριο καταβλήθηκε η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2022 και από τον Μάιο ξεκίνησε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε 77,43%. Τον Ιανουάριο ανήλθε σε 81,34%, τον Φεβρουάριο σε 81,75%, ενώ τον Μάιο, που οι ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκίνησαν να πληρώσουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, η εισπραξιμότητα «έπεσε» στο 74,75%, ενώ τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 77,43%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από 240,19 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να εισπραχθούν στα τέλη Μαΐου, εισπράχθηκαν 179,54 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε κινηθεί στα επίπεδα του 77,22%.

3. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 71% του περυσινού φόρου (επιχειρήσεις με υπερδωδεκάμηνη χρήση).

4. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 58,60% του φόρου.

5. Συνολικά σε όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 84%.

ΠΗΓΗ  moneyreview.gr