Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ποιοι μεγιστάνες “ξεφορτώθηκαν” μετοχές αξίας 9 δις. σε 6 μήνες [γράφημα]

Μετοχές αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων «ξεφορτώθηκαν» δεκάδες κροίσοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε μία περίοδο όπου οι αγορές ανέκαμψαν μετά από ένα κακό -όπως χαρακτηρίστηκε- 2022.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο συνιδρυτής της επιτυχημένης εταιρείας Airbnb, Joe Gebbia, ο οποίος πέρυσι παράτησε τη «full time» εργασία και αποφάσισε να ασχοληθεί με την οικογένειά του, τη παραγωγή ντοκιμαντέρ και άλλες φιλανθρωπικές ενέργειες. Ο Gebbia ξεφορτώθηκε 7,3 εκατ. μετοχές της εταιρείας έναντι 890 εκατ. δολαρίων μόνο κατά το α’ εξάμηνο του 2023.

Όπως τονίζεται, πρόκειται για το 40% του συνόλου των μετοχών που έχει πουλήσει από τότε που η Airbnb εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2020, και πιθανότατα τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές χρηματοδότησαν την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στους Σαν Αντόνιος Σπερς του NBA τον περασμένο Ιανουάριο. Το 2022, ο Gebbia ίδρυσε τη Samara, μια εταιρεία που κατασκευάζει βοηθητικές οικιακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, ενώ παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό μετοχών που πούλησε, ο Gebbia εξακολουθεί να κατέχει το 8% της Airbnb, στην οποία οφείλει κατά κύριο λόγο την περιουσία του, η καθαρή αξία της οποία εκτιμάται στα 7,9 δισ. δολάρια. Ο ίδιος παραμένει μέλος του ΔΣ της Airbnb και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού βραχίονα, της Airbnb.org.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Gebbia συγκαταλέγεται στους 21 δισεκατομμυριούχους που ξεφορτώθηκαν μετοχές εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων τους τελευταίους έξι μήνες – συνολικά πωλήσεις ύψους 9,3 δισ. δολαρίων προ φόρων σε συνδυασμό με την τιμή άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης. 

Ο Joshua Harris, συνιδρυτής της Apollo Global Management και ιδιοκτήτης πολλών επαγγελματικών αθλητικών ομάδων ταιριάζει σε δύο από αυτές τις κατηγορίες, καθώς το α’ εξάμηνο του 2023 ξεφορτώθηκε μετοχές αξίας 210 εκατ. δολαρίων της AGM. Από την αποχώρησή του από την Apollo το 2021, ο Harris -η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε 6,5 δισ. δολάρια- έχει πουλήσει σχεδόν το 30% των μετοχών του έναντι 830 εκατ. δολαρίων, τα οποία πιθανότατα θα χρηματοδοτήσουν, μεταξύ άλλων, την επικείμενη εξαγορά των Washington Commanders του NFL.

Από την πλευρά του ο κληρονόμος της Walmart, Rob Walton, εξαγόρασε πρόσφατα μια ποδοσφαιρική ομάδα, ως επικεφαλής ενός group που είχε ήδη αποκτήσει τους Denver Broncos έναντι του ποσού-ρεκόρ των 4,6 δισ. δολαρίων. O Walton βρίσκεται στην κορυφαία τριάδα πωλητών της χρονιάς έως τώρα. Εκτιμάται, ότι ο Rob, η Alice και ο Jim Walton, τα τρία εν ζωή παιδιά του ιδρυτή της Walmart Sam Walton, έλαβαν το καθένα από 25% των 4,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά που προέκυψαν από τις πωλήσεις μετοχών της εταιρείας λιανικής από το Walton Family Holdings Trust. Ο ανιψιός τους, Lucas Walton, κατέλαβε την ένατη θέση στη σχετική λίστα, χάρη στη συμμετοχή του με μερίδιο 8%.

Την ίδια ώρα, ο Larry Ellison είδε το μερίδιό του στην Oracle να αυξάνεται κοντά στο 43%, παρά το γεγονός ότι από το 2020 πούλησε μετοχές αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται πωλήσεις μετοχών αξίας 850 εκατ. δολαρίων κατά το α’ 6μηνο του 2023, οι οποίες των φέρνουν στο Νο5 της λίστα. Η εταιρεία λογισμικού, την οποία ο Ellison συνίδρυσε και διευθύνει, αγόρασε μετοχές αξίας 50 δισ. δολαρίων τα τελευταία 3,5 χρόνια. Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που συγκράτησε το μερίδιο του Ellison παρά τις πωλήσεις μετοχών. Ο Ellison πούλησε μετοχές που απέκτησε ασκώντας δικαιώματα προαίρεσης που έληγαν.

Το ίδιο συνέβη και με τον διευθύνων σύμβουλο της Oracle, Safra Catz, αλλά και με τον επικεφαλής της Moderna, Stéphane Bancel, οι οποίοι άσκησαν δικαιώματα προαίρεσης και πούλησαν αμέσως τις μετοχές που προέκυψαν έναντι 470 εκατ. δολαρίων και 300 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, κινήσεις που τους ανέδειξαν στην 7η και στη 10η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους πωλητές μετοχών το α’ εξάμηνο. 

Οι κρίσεις των κροίσων

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 οι πλουσιότερους άνθρωποι παγκοσμίως είχαν να αντιμετωπίσουν κρίσεις, πολέμους και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, πληγωμένοι περισσότερο, λιγότερο ή και καθόλου από τις τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, με μειωμένη ή αυξημένη προσωπική περιουσία, αλλά, πάντως, στην κορυφή του κόσμου.

Τη διετία 2020 – 2022 οι μεγιστάνες πρόσθεσαν τρισεκατομμύρια δολάρια στη συνολική περιουσία τους, όμως μέσα στο 2022 έχασαν 1,9 τρισ. δολάρια, με τη συνολική τους περιουσία να πέφτει στις 9 Δεκεμβρίου στα 11,9 τρισ. δολάρια, από τα 13,8 τρισ. δολάρια την προηγούμενη Πρωτοχρονιά. Μικρότερος ήταν και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, και συγκεκριμένα από 2.671 σε 2.523 άτομα, καθώς νεότεροι κροίσοι όπως ο Sam Bankman-Fried, ο Kanye West και ο ιδρυτής της Rivian, RJ Scaringe, έπαψαν να θεωρούνται δισεκατομμυριούχοι. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι περίπου 300 δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, οι οποίοι μέσα στο 2022 έχασαν τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κέρδισαν συνολικά 852 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Ήταν το καλύτερο εξάμηνο για τους δισεκατομμυριούχους από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από την πτώση της στην αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ot.gr