Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

«Πολυ-κρίση» και ευ ζην: Οι χώρες που κοιτούν πίσω από το ΑΕΠ

Για ένα μικρό αλλά αναπτυσσόμενο δίκτυο χωρών, η παγκόσμια μέτρηση της οικονομικής υγείας δεν είναι πλέον κατάλληλη. Με επικεφαλής κυρίως γυναίκες, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Νέα Ζηλανδία είναι όλες μέλη της «εταιρικής σχέσης» των κυβερνήσεων της ευημερίας. Ο συνασπισμός, ο οποίος αναμένεται να επεκταθεί τους επόμενους μήνες, στοχεύει να μεταμορφώσει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο για να προσφέρει κοινή ευημερία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μέχρι το 2040.

Αυτό σημαίνει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι η ποσοστιαία μεταβολή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι καλός δείκτης προόδου και, αντί αυτού, να αναδιαμορφωθεί η οικονομική πολιτική για να προσφέρει ποιότητα ζωής για όλους τους ανθρώπους σε αρμονία με το περιβάλλον.

«Η ανάγκη για ένα νέο οικονομικό μοντέλο δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη», δήλωσε στο CNBC η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon. «Γι’ αυτό νομίζω ότι βλέπουμε τόσο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προσέγγιση της οικονομίας της ευημερίας, τόσο εδώ στη Σκωτία όσο και σε όλο τον κόσμο».

Ενθαρρύνοντας άλλους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν μια οικονομική προσέγγιση με επίκεντρο την ευημερία,ηο Sturgeon είπε ότι πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις, όπως η κλιματική έκτακτη ανάγκη , η απώλεια βιοποικιλότητας και η κρίση κόστους ζωής , «εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το τι εκτιμούμε – και για τι είναι οι οικονομίες μας στην πραγματικότητα».

«Η οικοδόμηση μιας οικονομίας ευημερίας είναι μια τεράστια πρόκληση για κάθε χώρα, ανά πάσα στιγμή, και οι τρέχουσες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε το καθιστούν πιο δύσκολο – αλλά υπογραμμίζουν επίσης γιατί πρέπει να κάνουμε αυτόν τον μετασχηματισμό επειγόντως», είπε η Sturgeon. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε».

διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ του www.ot.gr πατώντας εδώ