Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Πώς εξηγείται ο υψηλός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό -Ανεμβολίαστοι το 80% και άνω

Τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό δεν αφήνουν περιθώριο για παρερμηνείες: Ανεμβολίαστοι και πολίτες άνω των 60 ετών βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων και των απωλειών, οι θάνατοι στην Ελλάδα έφτασαν τους 23.195, ένας αριθμός αρκετά υψηλός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας καθοριστικός παράγοντας για τους αριθμούς των απωλειών στην Ελλάδα είναι τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, είναι ενδεικτικό ότι από τους χθεσινούς, 107 θανάτους, το 91,58%, δηλαδή άνω των 9 στους 10, αφορούσαν σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Δείτε τον πίνακα με τους χθεσινούς θανάτους ανά ηλικιακή ομάδα:

Ο σκληρός πυρήνας των ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας
Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ένα σαφές μειονέκτημα συγκριτικά με άλλες χώρες που εμφανίζουν λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο.

Όπως είπε, υπάρχει ένας πυρήνας ανεμβολίαστων στους άνω των 70 ετών, κάτι που δεν βρίσκεται σε άλλες χώρες. «Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, σε αυτές τις ηλικίες τα ποσοστά εμβολιασμού είναι στο 100%. Σε εμάς, υπάρχουν περιφέρειες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 70% με 75% σε αυτές τις ηλικίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι πρόκειται για έναν «σκληρό πυρήνα» ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, επιμένουν να μην το κάνουν.

Μιλώντας αργότερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι αυτός ο σκληρός πυρήνας μετρά περίπου 300.000 ανθρώπους. «Αυτή είναι η αλήθεια, που πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε. Συγχρόνως η ελληνική κοινωνία δρέπει τους καρπούς της άλογης χρήσης αντιβιωτικών των προηγούμενων ετών» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε, οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για 2-3 εβδομάδες ακόμα.

Πλεύρης: Ανεμβολίαστοι το 86% των θανάτων των τελευταίων ημερών
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας προ ημερών για το θέμα απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στην υψηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις αρχές Ιανουαρίου, πριν επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον.

Διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, προέρχεται από ανεμβολίαστους ενώ το 80% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε παράλληλα ότι από την προσεχή Δευτέρα 31 Ιανουαρίου επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, καθώς και το ελεύθερο ωράριο, αφού η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των ειδικών όσον αφορά τα μέτρα κορονοϊού.

Οι ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων:

Τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους
Όπως έχει ήδη αναφέρει σε ρεπορτάζ του το iefimerida.gr, από τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους προκύπτει ότι σχεδόν 9 στους 10 αφορούν κυρίως σε ανεμβολίαστους, ανθρώπους που είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου ή άτομα που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση προ 7 μηνών και άνω.

Συγκεκριμένα, από τα δεδομένα της 26ης Ιανουαρίου, προέκυψε ότι από τους 115 θανάτους οι 16 ήταν ανθρώπων ηλικίας άνω των 90 ετών και 47 άνω των 80 ετών (δηλαδή 63 άτομα άνω των 80 ετών). Επιπλέον, 39 θάνατοι ήταν άνω των 60 ετών, κάτι που σημαίνει ότι, συνολικά, οι 102 εκ των 115 θανάτων ήταν ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι 80 από αυτούς τους 115 θανάτους ήταν πλήρως ανεμβολίαστοι ή άνθρωποι που είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του CDC, στις ηλικίες 50 έως 64 ετών ο κίνδυνος νοσηλείας στους ανεμβολίαστους είναι 44 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι στους εμβολιασμένους:

«Να μη χρησιμοποιούνται οι θάνατοι για μικροπολιτικά παιχνίδια»
Στο ζήτημα παρενέβη, κατά την ομιλία της για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Νωρίτερα, είχε μιλήσει ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον οι μισοί θα βρίσκονταν εν ζωή, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ.

Απαντώντας, η κυρία Γκάγκα είπε ότι τα τελευταία 10 χρόνια μειωνόταν συνεχώς το προσωπικό, οι εξοπλισμοί, οι απολαβές των υγειονομικών και το σημαντικότερο, υπήρξε μεγάλη διαρροή ιατρών στο εξωτερικό. Η αν. Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε μέτρα προληπτικά, έλαβε μέτρα νωρίς, μαζί και το lock down, και τα νοσοκομεία μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα αποτελεσματικά. «Η πανδημία αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά καλά στο πρώτο κύμα», είπε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο κύμα, κυρίως στη Β. Ελλάδα, ήταν εξαιρετικά βαρύ, με αθρόες εισαγωγές αλλά τα προβλήματα των αναγκών στα νοσοκομεία αντιμετωπίστηκαν, και υπήρξαν θάνατοι αλλά «ποτέ δεν φτάσαμε το επίπεδο των θανάτων στην Ιταλία».

Καταλήγοντας, η Μίνα Γκάγκα είπε μεταξύ άλλων: «Η Πολωνία, μια χώρα με ένα καλό σύστημα υγείας, έχει 2746 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, το Βέλγιο έχει 2454 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ιταλία έχει 2404 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Αγγλία έχει 2260 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα έχει 2120 θανάτους ανά εκατομμύριο. Ναι είναι πολλοί οι θανάτοι. Σαφώς είναι πολλοί. Σαφώς όμως δεν είναι οι περισσότεροι στην Ευρώπη. […] Το 80% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι, οι θάνατοι σε νεότερους ανθρώπους είναι λίγοι. […] Για όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ που παλεύουν για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, είναι φοβερό να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μικροπολιτικά»

Πηγή:  iefimerida.gr