Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Πώς η ανεργία επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα – Σπάει το φράγμα του 10%

Ενα βήμα πριν σπάσει το… φράγμα του 10% βρίσκεται πλέον το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας, προσεγγίζοντας τα αντίστοιχα ποσοστά που ίσχυαν προ κρίσης και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2009. Κάτι που δεν ισχύει βέβαια για την απασχόληση, που αφενός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στα 4,226 εκατ. άτομα, αφετέρου είναι σημαντικά μειωμένη, κατά περίπου 320.000 εργαζομένους, σε σχέση με τον αριθμό των απασχολουμένων (4,546 εκατ.) επίσης κατά τον Σεπτέμβριο του 2009.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το στοιχείο αυτό δείχνει πως αν και η ανεργία έχει υποχωρήσει σε προ κρίσης επίπεδα, οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας της χώρας στην αγορά εργασίας είναι ακόμη εμφανείς. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων, έφυγαν από την ελληνική αγορά εργασίας και δεν έχουν επιστρέψει, αφού η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας (εποχικές, μερικής απασχόλησης) και οι αμοιβές δεν είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με αυτές που βρήκαν στο εξωτερικό.

Πώς η ανεργία επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα – Σπάει το φράγμα του 10%-1

Αυτό προστίθεται στη γήρανση του πληθυσμού και στην παραδοσιακά χαμηλή απασχόληση των γυναικών, και υπονομεύει τις μακροχρόνιες προοπτικές της ανάπτυξης, τα δημόσια έσοδα και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού λιγότεροι απασχολούμενοι καταβάλλουν λιγότερους φόρους και λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

διαβάστε το ρεπορτάζ του www.moneyreview.gr πατώντας εδώ