Τετάρτη
24
Ιούλιος
TOP

Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes: Ο ζαχαροπλάστης που έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο

9 Φεβρουαρίου  1846: Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Wilhelm Maybach, ο «Βασιλιάς των Σχεδιαστών» πίσω από το πρώτο αυτοκίνητο Mercedes.

Γιος ενός ξυλουργού που ζούσε στη Στουτγάρδη, ο Maybach έμεινε ορφανός σε ηλικία 10 ετών. Φίλοι της οικογένειας έκαναν διάφορες προσπάθειες για να βρουν ένα σπίτι για εκείνον και τα αδέρφια του, συμπεριλαμβανομένου και του να βάλουν αγγελία στην τοπική εφημερίδα.

pos-pire-to-onoma-tis-i-mercedes-o-zacharoplastis-poy-eftiaxe-to-proto-aytokinito0
Ο Wilhelm Maybach το 1929. (φωτ.: Mercedes Benz)

Τελικά, ο Maybach φιλοξενήθηκε στο Bruderhaus του θεολόγου Gustav Werner, όπου και εκπαιδεύτηκε ως ζαχαροπλάστης.

Όμως, το τεχνικό ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Werner. Έτσι, ο Maybach ξεκίνησε μαθήματα σχεδίου, φυσικής, μαθηματικών, αγγλικών και γαλλικών και μπήκε ως μαθητευόμενος στο εργοστάσιο του Bruderhaus, όπου και γνώρισε τον Gottlieb Daimler.

Αυτή η παιδική φιλία θα εξελισσόταν σε μία συνεργασία 30 ετών, με τους δύο τους να έχουν τεράστια συμβολή στην μοντέρνα αυτοκινητοβιομηχανία.

Από το 1883, ο Maybach μαζί με τον Daimler ανέπτυξαν αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι οποίοι ήταν και το πρώτο τους σημαντικό προϊόν. Το 1890 ίδρυσαν την Daimler-Motoren-Gesellschaft για να κατασκευάσουν αυτοκίνητα, με τον Maybach να είναι ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας. Το σχέδιό του για ένα καρμπιρατέρ χρησιμοποιούνταν ευρέως μετά το 1893, με τον ίδιο να δίνει δικαστική μάχη για να προστατεύσει τις  πατέντες του.

Το 1899, λίγο πριν από τον θάνατο του Daimler, ο Maybach γνωρίστηκε με τον πρωτοπόρο των αγώνων αυτοκινήτου Emil Jellinek. Ένας θρύλος θα γεννηθεί έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Jellinek επέλεξε τον Maybach για να κατασκευάσει 36 ειδικά σχεδιασμένα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Είχε ζητήσει να είναι μακριά, χαμηλά, με μηχανές 35 ίππων και με το όνομα της κόρης του: Mercedes.

pos-pire-to-onoma-tis-i-mercedes-o-zacharoplastis-poy-eftiaxe-to-proto-aytokinito1
To Mercedes 35 PS. (φωτ.: Mercedes Benz)

Αυτό θεωρείται και το πρώτο μοντέρνο αυτοκίνητο.

Το 1909 ο Maybach ιδρύει μαζί με τον γιο του, Κarl, την εταιρεία Luftfahrzeug-Motorenbau, για να φτιάξει κινητήρες αεροπλάνων (μεταξύ αυτών και των αερόπλοιων Zeppelin), ενώ μετά τον πόλεμο, από το 1922, κατασκευάζονται και τα πρώτα αυτοκίνητα που φέρουν το όνομα Maybach, σχεδιασμένα από τον γιο του, που πλέον ανταγωνίζονται εκείνα της Daimler-Benz.

Η Daimler-Benz απέκτησε την Maybach Motorenbau και το ομώνυμο brand το 1960.

πηγή; moneyreview.gr