Με τίτλο «Ωδή στην Ομορφιά», ξεκίνησε σήμερα το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, απουσία εν τέλει της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη που αποχώρησε νωρίτερα.
Η πρεμιέρα έγινε με ένα έργο-σταθμό στην ιστορία του σύγχρονου χορού, το ”TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor” των Peeping Tom ,την δίωρη πολυβραβευμένη δημιουργία των Gabriela Carrizo και Franck Chartier -αποτέλεσμα νέας επεξεργασίας τριών έργων που δημιούργησε η ομάδα Peeping Tom για το Nederlands Dans Theatre- έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο «κατάκτηση του αδυνάτου», ως ένας πρωτότυπος συνδυασμός χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, μαγείας, εφέ, slapstick κωμωδίας και ακροβατικών με σασπένς και μνημειώδη εναλλαγή σκηνικών.
Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 3 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump που θα φιλοξενηθούν στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο Black Box και στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους προέρχονται από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μοζαμβίκη, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο.
Στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας ακολουθούν στις 19 Ιουλίου το ”Neighbours”, η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το Sadler’s Wells του Λονδίνου- έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως- και στις 22 και 23 Ιουλίου η εμβληματική παράσταση ”Sonoma” του πολυβραβευμένου δημιουργού από την Βαλένθια Marcos Morau και της ομάδας La Veronal.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας , φέτος θα δοθούν δωρεάν παραστάσεις σε Κόρινθο, Τρίπολη και Ναύπλιο.
Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας
Πριν την έναρξη της παράστασης υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση στο πλαίσιο της πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης “ΦΑΡΙΣ” με στόχο την πολιτισμική περιφερειακή ανάπτυξη στον τομέα του θεάτρου.