Κυριακή
29
Ιανουάριος
TOP

Προς παράταση οι μεταβιβάσεις ακινήτων με χαμηλό φόρο

Την παράταση των μεταβιβάσεων ακινήτων έως τα τέλη Μαρτίου, με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για όσους είχαν υποβάλλει έως τις 31/12/2021 χειρόγραφα στις εφορίες ή ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν για έλεγχο χιλιάδες δηλώσεις που υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις εφορίες και ο χρόνος δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που δεν παραταθεί για έναν ή δύο μήνες η προθεσμία που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια, με αποτέλεσμα είτε να “χαλάσει” η αγοραπωλησία είτε οι αγοραστές να πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης.

Σημειώνεται ότι η κεντρική φορολογική διοίκηση είχε ζητήσει από όλες τις εφορίες να ολοκληρώσουν σήμερα, 21 Ιανουαρίου, την εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής – δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής – δωρεάς που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν θα προλάβουν τη σημερινή προθεσμία, αλλά ούτε την προθεσμία που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΕΣΣΕ) και η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, σημειώνουν ότι το Σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή, με αποτέλεσμα οι συναλλασσόμενοι και οι λοιποί εμπλεκόμενοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κ.λπ.) να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: capital