Αποφασισμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα «Ελευθερία» συμπεριλαμβάνοντας την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό είναι η κυβέρνηση.
Ωστόσο αρκετοί Έλληνες επιστήμονες έχουν δεύτερες σκέψεις.
Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προτιμούν να μην δώσουν ακόμη το πράσινο φως και να περιμένουν τόσο τη δημοσίευση νέων επιστημονικών μελετών, όσο και την έγκριση του EMA.
Κυβέρνηση: Έτοιμο το σχέδιο, χωρίς το… οκ
Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο για την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό.
Όπως είχε γράψει το in.gr, το πλάνο είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης να ξεκινήσει με τους πολίτες 85 ετών.
Η πλατφόρμα θα ανοίγει ανά πενταετία, όπως έγινε και πέρσι με τις πρώτες δόσεις, προκειμένου να εμβολιαστούν οι πολίτες των 60 ετών και άνω, ενώ στο σχέδιο έχει συμπεριληφθεί ακόμη και ο εμβολιασμός των πολιτών κάτω των 60 ετών, παρ΄όλο που κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει σχετικά σύντομα.
Μπορεί το σχέδιο να είναι έτοιμο λοιπόν, ωστόσο λείπει το πιο βασικό.
Κι αυτό δεν είναι άλλο από το «πράσινο φως» που πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Και όπως έχουν τονίσει πολλάκις αρμόδιοι της κυβέρνησης, αν δεν δοθεί το «οκ» από τις Επιτροπές των ειδικών τότε δεν προχωράει τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, είναι πολύ πιθανό οι ειδικοί να αργήσουν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό.
«Υπομονή» συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Άλλωστε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρα μας δεν έλαβε κάποια απόφαση για την αναμνηστική δόση στους πολίτες άνω των 60 ετών στη χτεσινή συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για την αναμνηστική δόση στους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους και άνοιξε χτες η πλατφόρμα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας και οι υγειονομικοί.
Κι ενώ η κα. Θεοδωρίδου είχε τονίσει τη Δευτέρα πως είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό, είχε γίνει γνωστό πως από την Επιτροπή βρισκόταν σε προτεραιότητα η τρίτη δόση σε όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών.
Ωστόσο στη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση εν τέλει δεν λήφθηκε καμία τέτοια σχετική απόφαση, με τους επιστήμονες να επικαλούνται τις εκτιμήσεις εμπειρογνώμονων τόσο του ΠΟΥ, όσο και της FDA.
Η δημοσίευση στο Lancet που έβαλε σε δεύτερες σκέψεις του ειδικούς
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να περάσει απαρατήρητο στην ελληνική επιστημονική κοινότητα πως κορυφαίοι ειδικοί που εργάζονται σε καίριες ερευνητικές και διευθυντικές θέσεις σε ΠΟΥ και FDA εκτιμούν και με υπογεγραμμένη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Lancet πως δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.
«Τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή (της Covid-19) και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», γράφουν οι ειδικοί στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
«Τα τρέχοντα δεδομένα (…) δεν δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για αναμνηστικά εμβόλια στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο η αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών μορφών παραμένει υψηλή», συνεχίζει η ομάδα αυτή των επιστημόνων που αποτελείται από εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, της FDA και διαφόρων ερευνητικών ινστιτούτων σε όλον τον κόσμο.
Η συντακτική ομάδα αναγνωρίζει πάντως ότι ορισμένες ειδικές ομάδες, όπως οι ασθενείς με εξασθενημένη ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα ωφελούνταν από μια τρίτη δόση.
Από την πλευρά του ο ΠΟΥ έχει αποδοκιμάσει πολλές φορές την πρακτική αυτή, θεωρώντας ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο σύνολο του πληθυσμού δεν έχει επιστημονική βάση, ενώ διευρύνει και τις ανισότητες με τις φτωχές χώρες.