Η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά την εβδομάδα ή άλλων παρόμοιων ποτών με γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής κατά 20% σε σύγκριση όσους δεν καταναλώνουν καθόλου τέτοιο είδους ροφήματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας “Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”.
“Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν μπορούν να συμπεράνουν οριστικά ότι ένα ρόφημα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ένα άλλο, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της διατροφής μας και επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερα από ένα είδη ροφημάτων”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ningjian Wang, ερευνητής στο νοσοκομείο “Shanghai Ninth People Hospital” στη Σαγκάη και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong.
“Ωστόσο, με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώνουν ή ακόμη και να αποφεύγουν τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά, όπως και τα ζαχαρούχα ποτά όποτε είναι δυνατόν. Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η κατανάλωση αναψυκτικών ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίγες θερμίδες είναι μια υγιεινή επιλογή, αφού μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία”, τόνισε.
Σημειώνεται πως, ενώ ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας, στην κολπική μαρμαρυγή ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από 140 παλμούς το λεπτό άρρυθμα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το φτερούγισμα στο στήθος, οι ταχυπαλμίες, ή/και αρρυθμίες της καρδιάς, η συχνή ατονία, η μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση, η αυξημένη κόπωση, η ζαλάδα, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος.
πηγή: www.thetoc.gr