Η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών – αναψυκτικών παγκοσμίως έχει εξελιχθεί σε μια κερδοφόρα κατηγορία που πέρα από τη γεύση και την απόλαυση, υπόσχεται και ευεξία. Οι νεότερες γενιές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την υγεία τους και κοιτάζουν συστηματικά τις ετικέτες με τα συστατικά των τροφίμων και ποτών που επιλέγουν.
Οι εταιρείες έχοντας εντοπίσει αυτή την αυξανόμενη τάση, παρουσιάζουν ολοένα και πιο καινοτόμα προϊόντα, όπως καφέδες εμπλουτισμένους με πρωτεΐνες και αναψυκτικά με CBD.
Ποτά πολλαπλών χρήσεων, τα λεγόμενα λειτουργικά ποτά, δίνουν μια εύκολη λύση στο κοινό που αναζητεί κάτι προσιτό που να «δουλεύει» ευεργετικά προς τον οργανισμό του.
Περίπου το 75% των millennials και το 80% της Γενιάς Ζ καταναλώνουν λειτουργικά ποτά, όπως ενεργειακά, προβιοτικά και εμπλουτισμένα με βιταμίνες, σύμφωνα με έρευνα της EY. Πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ποτά που υποστηρίζουν τους στόχους τους για υγεία και ευεξία.
Επιπλέον, έκθεση της Circana για την εξέλιξη του κλάδου των ποτών έως το 2026 έδειξε ότι σχεδόν το 64% των καταναλωτών επιλέγει κατά καιρούς να καταναλώσει ένα ποτό ως σνακ, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 70% για την ηλικιακή ομάδα των 25 έως 34 ετών, υποδηλώνοντας αυξημένο ενδιαφέρον για τα ποτά ως υποκατάστατα γευμάτων.
Πιο δημοφιλή τα πρωτεϊνικά
Η Starbucks παρουσίασε πέρυσι καφέδες με πρωτεΐνη που πωλούνται στα καταστήματά της στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, προκειμένου να αξιοποιήσει τη μεγάλη ζήτηση για ποτά ευεξίας πολλαπλών χρήσεων, μια επέκταση της σειράς έτοιμων προς κατανάλωση καφέδων με πρωτεΐνη που είχε λανσάρει στα σούπερ μάρκετ το 2024.
Ο ευρύτερος κλάδος επιδιώκει επίσης να εισέλθει στην αγορά, με τη γαλλική εταιρεία τροφίμων και ποτών Danone να εξαγοράζει πρόσφατα την Huel, εταιρεία παραγωγής πρωτεϊνικών ροφημάτων που υποστηρίζεται από τον Steven Bartlett, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ύψους, σύμφωνα με πληροφορίες, 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Huel προσφέρει πρωτεϊνικά ροφήματα πλήρη από διατροφική άποψη ως υποκατάστατα γευμάτων.
Στο παιχνίδι μπήκαν επίσης οι PepsiCo και Coca-Cola. Η Coca-Cola λάνσαρε τη μάρκα πρεβιοτικών αναψυκτικών της, Simply Pop, στις αρχές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ, ενώ η Pepsi εξαγόρασε τη νεοφυή εταιρεία πρεβιοτικών αναψυκτικών Poppi σε μια συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του moneyreview.gr πατώντας ΕΔΩ.