Η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών όπως αποτυπώνεται και σε δημοσκοπήσεις και η δυσαρέσκεια δεν κάμπτεται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι γίνεται ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν αλλά και από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ που δεν φαίνεται να έπεισαν.
Οι τιμές στα βασικά αγαθά συνεχίζουν να αυξάνονται, τα ενοίκια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαγορευτικά ακόμα και για οικογένειες με δύο μισθωτούς, και οι λογαριασμοί τραβούν την ανηφόρα με τους μισθούς να παραμένουν καθηλωμένους.
Σε επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης της ζητά να αναλάβει δράση και να ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την οποία χαρακτήρισε «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί – ακόμη και για τους ειδικούς»
Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA. Το 71% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ ως σημαντικότερο πρόβλημα η πλειοψηφία αναφέρει την ακρίβεια (σσ σε αυθόρμητη απάντηση).
Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών που η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν επαρκούν. Μπορεί η διαλυτική εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση να δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ να μην ανησυχεί προς το παρόν για τη δημοκοπική πρωτιά, ωστόσο η κόπωση είναι εμφανής καθώς η κοινωνία δεν πείθεται από το κυβερνητικό αφήγημα.
Εκπλήξεις με νέες αυξήσεις
Πόσο μάλλον όταν οι παρεμβάσεις που ανακοινώνονται δεν υπόσχονται κάποια ουσιαστική βελτίωση. Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι «εκπλήξεις» για νέες αυξήσεις, όπως στο νερό. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ζήτημα, η τιμή του νερού όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είναι πιθανόν να αυξηθεί αλλά… συγκρατημένα.
Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε ένα σχέδιο που θα ενέπλεκε την επιστημονική κοινότητα, τους δήμους τους κατά τόπους φορείς, θα λάμβανε υπόψιν το πρόβλημα του υπερτουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες και θα πρότεινε κάποια βήματα με δημόσιες παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν και ένα σχέδιο συνολικής και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης.
Αντιθέτως η κυβέρνηση σκέφτηκε να αλλάξει την τιμολόγηση του νερού, του μοναδικού δημόσιου αγαθού που παραμένει φθηνό για τους κατοίκους της χώρας, με βάση την κατανάλωση.
Δικαίως η ανησυχία είναι μεγάλη στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που καταναλώνει για τις ανάγκες της και όχι για να βγάζει κέρδος. Εξάλλου τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης της βιώνουν οι πολίτες μόνοι τους που καλούνται συχνά πυκνά να πληρώσουν το μάρμαρο της ελλιπούς ή ανύπαρκτης κρατικής παρέμβασης.
«Το ακατανόητο μαύρο κουτί της ενέργειας»
Η ακρίβεια καλά κρατεί και στα τιμολόγια ρεύματος που συνεχίζουν να αυξάνονται χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είδαν οι Financil Times και προχώρησαν σε σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ.
Στην επιστολή του ζητά από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλάβει δράση και να ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την οποία χαρακτήρισε «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί – ακόμη και για τους ειδικούς». Στη παρουσία του στη ΔΕΘ, επισημαίνουν οι FT, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης μιλώντας για το ίδιο θέμα ότι «υπάρχει μια θεμελιώδης στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης». «Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν περιμένω άμεσες λύσεις, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος με αυτό.»
Το σίγουρο είναι ότι εάν ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως κάτι λίγο πολύ ανεξήγητο που κατευθύνεται από το αόρατο χέρι της αγοράς και δηλώνει αναρμόδιος να δώσει λύση, τότε οι πολίτες δεν έχουν κανέναν λόγο να αισθάνονται κάποια αισιοδοξία από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και εξηγήσεις.