Δευτέρα
5
Δεκέμβριος
TOP

Σ. Καλεντερίδης στο BEST: Ποιοι… χρησιμοποιούν την Ουκρανία; Ο πόλεμος φθοράς και το νεοοθωμανικό παιχνίδι της Τουρκίας (video)

Στην εκτίμηση ενός πολέμου… φθοράς που γίνεται από τις ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία με την Ουκρανία να… εργαλειοποιείται για αυτό προχώρησε ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best, προχωρώντας για μία ακόμη φορά σε μια αποκαλυπτική ανάλυση.

Για την προσέγγιση έγινε στο πλαίσιο της «βόμβας» που έριξε η πολεμική ανταποκρίτρια του CBS Λάρα Λόγκαν κατά την διάρκεια συνέντευξή της στην εκπομπή America’s Voice όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Ουκρανία, μιλώντας για μια «επική απάτη» σε όσα λένε τα αμερικανικά –και όχι μόνο- ΜΜΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία (δείτε εδώ).

Ο κ. Καλεντερίδης αποκρυπτογραφώντας τους ισχυρισμούς της κας Λόγκαν σημείωσε ότι «Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε κάτι το οποίο μας έχει ήδη αποκαλυφθεί» και στάθηκε ακριβώς στο πλαίσιο του πολέμου εκεί όπου σημείωσε πως οι Αμερικάνοι «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι -θεωρητικά- υποστηρίζουν την Ουκρανία… υπάρχουν κάποιοι κύκλοι στις ΗΠΑ που επιδιώκουν την αύξηση της έντασης…», υπογραμμίζοντας ωστόσο τα όσα εδώ και καιρό έχουν ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη σχετικά με τις προθέσεις της Αμερικής «Χρησιμοποιούν την Ουκρανία ή αν θέλετε την εισβολή της Ρωσίας σε αυτήν, ως μια ευκαιρία για να κάνουν έναν πόλεμο “φθοράς” στη Ρωσία όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά σε οικονομικό, ενεργειακό, ακόμα και πολιτισμικό επίπεδο. Φθορά ωστόσο υπόκειται και η Ουκρανία και πολύ μεγάλη φθορά υφίσταται και η ίδια η Ευρώπη».

Όσο για τη δήλωση Ζελένσκι περί πρότασης Μακρόν να δώσει η Ουκρανία εδάφη στη Γαλλία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος, σημείωσε ότι «Είναι γνωστό ότι την τελευταία φορά ο κ. Μακρόν συνομίλησε για αρκετές ώρες με τον κ. Ζελένσκι Όταν μια τηλεφωνική συνομιλία διαρκεί τόσο πολύ σημαίνει ότι οι δυο ηγέτες μπήκαν στα βαθιά. Δηλαδή συζήτησαν και λεπτομέρειες!»

 

ΤΟ «ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΟ»
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το «ψυχρό καλωσόρισμα» του Ερντογάν στην επιδίωξη Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την πρό(σ)κληση σε συζητήσεις, χαρακτηρίζεται από τους γεωπολιτικούς αναλυτές ως μια ευκαιρία για την Τουρκία να εκβιάζει καθώς μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημά της ήταν το Κουρδικό. Ο Σάββας Καλεντερίδης μίλησε για ένα «νεο-ωθομανικό» παιχνίδι από την μεριά της Τουρκίας με την προσδοκία να της εξασφαλίσει κέρδη πέραν όσων δηλώνει πως επιθυμεί, σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις της για την είσοδο των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

 

Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

“ΕΞΙΣΩΝΟΥΝ ΤΟ ΘΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΤΗ”

«Εξισώνουν το θύτη με το θύμα στο θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο» σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης αναφερόμενος στη σημερινή δήλωση του State Department σε σχετικό ερώτημα «Στην ουσία ήταν σαν να μας είπε καθίστε στο τραπέζι να τα βρείτε… τι να βρούμε. Να δεχθούμε στην ουσία ένα μέρος των παράλογων απαιτήσεων της Τουρκίας. Υπάρχει αυτή η πτυχή και είναι γεγονός ότι διαβάζοντας τον Τουρκικό ότι έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία στο Κογκρέσο να ψηφίσουν υπέρ της πώλησης των F-16 στη Τουρκία.»

Για να συμπληρώσει ότι δεν είναι όλα καλά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αναφερόμενος βεβαίως στην ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ περί άρσης των κυρώσεων που ισχύσουν για την υπόλοιπη Συρία, στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι ανατολικά του Ευφράτη «Προτρέπει Αμερικανούς και άλλους επενδυτές να επενδύσουν στην περιοχή. Αυτό αποτελεί κρύο ντους μετά τα θριαμβευτικά δημοσιεύματα για τα F-16.»