Δευτέρα
5
Ιούνιος
TOP

Σε ποια μέρη του κόσμου απαγορεύεται η άμβλωση

Απαγόρευση της άμβλωσης μετά την έκτη εβδομάδα κύησης εξακολουθεί να ισχύει στο Τέξας, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χθες αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ του νόμου. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν απεφάνθη σχετικά με τη συνταγματικότητά του, ωστόσο θα κληθεί να εξετάσει εάν παραβιάζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, όπως αποτυπώνεται στην ιστορική απόφαση Roe v. Wade που επιλύθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου το 1973.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων του κυοφορούμενου σε σχέση με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της μητέρας είναι ακανθώδες όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξάλλου, όπως διαφαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα του GZERO, σχεδόν εξ ολοκλήρου οι χώρες του παγκόσμιου Νότου εξακολουθούν να επιβάλλουν κάποιου είδους περιορισμό στο δικαίωμα της άμβλωσης.

Με μπλε εμφανίζονται οι χώρες χωρίς περιορισμό στην άμβλωση, με κίτρινο όσες έχουν περιορισμό με σκοπό να διασωθεί η ζωή της μητέρας, με γαλάζιο για την διατήρηση της σωματικής/ψυχικής υγείας της μητέρας, με ροζ για την διατήρηση της υγείας/ σε κοινωνικοοικονομικά επίπεδα, με μωβ για τη διατήρηση της σωματικής υγείας. Στις χώρες με πορτοκαλί, η άμβλωση απαγορεύεται πλήρως.

grafima-se-poia-meri-toy-kosmoy-apagoreyetai-i-amvlosi0

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το GZERO, τα υψηλότερα ποσοστά άμβλωσης καταγράφονται στη Ρωσία, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, την Εσθονία και τη Λευκορωσία. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ινδία, την Αυστρία, το Κατάρ, την Πορτογαλία και το Μεξικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Αμερικανών, αλλά και στους πολιτικούς κύκλους. Ενδεικτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σχετική νομοθεσία του Τέξας, με την οποία απαγορεύεται το το 85% ως 90% των αμβλώσεων, «παραβιάζει καταφανώς το συνταγματικό δικαίωμα που έχει εδραιωθεί βάσει νομολογίας εδώ και περίπου μισό αιώνα. Ο νόμος του Τέξας θα εγείρει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην περίθαλψη που χρειάζονται. Είναι εξοργιστικό ότι καλεί τους πολίτες να καταθέσουν μήνυση εναντίον όποιου θεωρούν ότι βοήθησε κάποια να κάνει έκτρωση».

ΠΗΓΗ: moneyreview.gr