Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Σε τροχιά δεύτερης συνεχόμενης εβδομαδιαίας ανόδου βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου – Ο ρόλος των επιτοκίων και του ΟΠΕΚ

Σε τροχιά δεύτερης συνεχόμενης εβδομαδιαίας ανόδου βρίσκονταν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς η ανθεκτική ζήτηση οδήγησε σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων, αντισταθμίζοντας τις καθοδικές πιέσεις από τους φόβους για τα υψηλότερα επιτόκια της Fed.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 45 σεντς ή 0,6% στα 76,97 δολάρια το βαρέλι στις 09:15 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κέρδισε 44 σεντς, επίσης 0,6%, στα 72,24 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς βρίσκονταν σε τροχιά να καταγράψουν κέρδη περίπου 2% για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

«Οι προοπτικές της ζήτησης αργού αρχίζουν να φαίνονται καλύτερες καθώς μπαίνουμε στην κορύφωση των καλοκαιρινών ταξιδιών στις ΗΠΑ και αφού οι Σαουδάραβες κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές προς την Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της OANDA.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω της ισχυρής ζήτησης διύλισης, ενώ τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν μεγάλη μείωση λόγω της αύξησης των μετακινήσεων με ΙΧ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία ανακοίνωσαν νέο γύρο περικοπών της παραγωγής για τον Αύγουστο. Οι συνολικές περικοπές ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), που αντιστοιχούν στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ωστόσο, τα κέρδη των τιμών του πετρελαίου περιορίστηκαν από την ενίσχυση των προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 25-26 Ιουλίου, αφού διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο 5%-5,25% τον Ιούνιο.

Επιτόκια και ΟΠΕΚ

Όσον αφορά την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και τη στάση του ΟΠΕΚ, δύο από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου, οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας έχουν ως εξής:

  • Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε συγκρατημένα, ενώ οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούνιο, όπως έδειξαν στοιχεία την Πέμπτη, αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα.
  • Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να διατηρήσει μια αισιόδοξη άποψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος, όταν δημοσιεύσει τις πρώτες προοπτικές του αργότερα αυτό το μήνα, προβλέποντας επιβράδυνση σε σχέση με φέτος, αλλά και πάλι αύξηση άνω του μέσου όρου, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Κίνα την επόμενη εβδομάδα.

«Το πετρέλαιο έχει βρει στέρεο έδαφος αυτή την εβδομάδα και φαίνεται ότι θα μπορούσε να κατευθυνθεί υψηλότερα, εφόσον οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση δεν ενισχυθούν», δήλωσε ο Moya. 

Η αισιοδοξία των πετρελαιοπαραγωγών κρατών

Όσον αφορά το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, οι εκτιμήσεις του αναφορικά με την αύξηση της ζήτησης, στην σχετική έκθεση που θα δημοσιευτεί εντός του τρέχοντος μήνα, αναμένεται να είναι αισιόδοξες.

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ αναμένεται να δείξει ότι το 2024 η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι μικρότερη από τα 2,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 2,4% που καταγράφηκε φέτος, ωστόσο θα παραμείνει υψηλότερα από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας – με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας.

Σύγκρουση με τον ΔΟΕ

Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, με τον ΟΠΕΚ να επικρίνει τον ΔΟΕ, ο οποίος συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες, για αυτό που θεωρεί ανεύθυνες προβλέψεις και επακόλουθες αναθεωρήσεις των δεδομένων.

Η αύξηση της ζήτησης αποτελεί ένδειξη της εικαζόμενης ισχύος της αγοράς πετρελαίου και αποτελεί μέρος του υποβάθρου για τις αποφάσεις πολιτικής που αναμένεται να λάβει ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, που συναπαρτίζουν το σχήμα «ΟΠΕΚ+». Η ομάδα τον Ιούνιο επέκτεινε τους περιορισμούς της προσφοράς έως το 2024 για να στηρίξει την αγορά, καθώς η ανησυχία για την εξασθένηση της ζήτησης πίεζε τις τιμές.

Για το 2024, τρεις πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι ενώ η αύξηση της ζήτησης είναι πιθανό να παρουσιάσει επιβράδυνση, αυτή δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο προβλέπει ο ΔΟΕ. Εικάζουν ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε 1 και 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Μπορεί να αναμένεται ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 θα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι το 2023», δήλωσε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είναι μεταξύ 1,5 και 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη του πρόβλεψη ζήτησης για το 2023 στη μηνιαία έκθεσή του στις 13 Ιουλίου.

Με το βλέμμα στην Ασία

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από χώρες του ΟΠΕΚ σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα, όπως ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού παραγωγού πετρελαίου Saudi Aramco, εξέφρασαν αισιοδοξία για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, παρά τους αντίθετους ανέμους στον τομέα της οικονομίας, που επιβαρύνουν τις τιμές.

«Η Ασία αναπτύσσεται. Μόνο η Κίνα μεταξύ 2019 και 2023 κατέγραψε αύξηση ύψους 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η Ινδία αύξηση 1 εκατομμυρίου βαρλιών ημερησίως. Υπάρχει ανάκαμψη της ζήτησης», δήλωσε.

πηγη ot.gr