Δευτέρα
24
Ιούνιος
TOP

Σουδάν: Μαίνεται ο πολύνεκρος εμφύλιος μεταξύ δύο στρατηγών- Εγκλωβισμένοι Έλληνες

Με περισσότερους από 180 νεκρούς και πάνω από 1.800 τραυματίες σε μόλις τρία 24ωρα, με θύματα στρατιωτικούς και πολίτες αδιακρίτως, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ενός ιδιότυπου, λυσσαλέου εμφυλίου: Δύο στρατηγοί, πρώην στενοί συνεργάτες, ερίζουν μέχρι θανάτου για την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα τους. Παραδόξως, στο Σουδάν δεν υπάρχουν αντιμαχόμενες παρατάξεις, με πολιτικές-ιδεολογικές ή θρησκευτικές διαφορές που να οδηγούν σε διχασμό και ένοπλη λύση των όποιων διαφορών. Αντιθέτως, οι φονικές συγκρούσεις διεξάγονται, ακόμη και στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ, μεταξύ δύο στρατιωτικών σωμάτων, του επίσημου «εθνικού» στρατού από τη μία και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Rapid Support Forces (RSF).

Εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, τουλάχιστον 5 εκατ. άνθρωποι ζουν αποκλεισμένοι κατ’ οίκον. Στο Χαρτούμ βομβαρδίζονται ακόμη και τα νοσοκομεία της πόλης. Άνω των 12 έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές ή έχουν κλείσει προσωρινά για το κοινό καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πασχίζει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί ο πόλεμος. Οι αντίπαλοι στρατοί προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις βασικές υποδομές, όπως πχ το αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Προς το παρόν γίνονται εκτεταμένα σαμποτάζ και καταστροφές, με στόχο πχ σταθμευμένα αεροσκάφη.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, γεγονός που πιστοποιείται από τις επιθέσεις σε σημεία που, βάσει διεθνών συνθηκών, θεωρούνται προστατευμένες ζώνες. Η διπλωματική ασυλία έχει καταλυθεί στο Σουδάν, με τον πρεσβευτή της Ενωμένης Ευρώπης στη χώρα, Άινταν Ο’ Χάρα να δέχεται επίθεση στο σπίτι του, ευτυχώς αναίμακτη, όπως αναφέρθηκε.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Σουδάν

Οι συγκρούσεις μαίνονται στους δρόμους της σουδανικής πρωτεύουσας μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι του Χαρτούμ αναφέρουν ότι τη Δευτέρα παρατηρήθηκε αύξηση στην εναέρια κυκλοφορία πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, γεγονός που σημαίνει ότι οι κρατικές ένοπλες δυνάμεις κλιμακώνουν την επίθεσή τους, εφόσον μόνον αυτές διαθέτουν τέτοιου είδους μέσα.

Επί της ουσίας, προφανώς πρόκειται για τη μονομαχία δύο επίδοξων δικτατόρων, με θέατρο των εχθροπραξιών μία από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Το αχανές Σουδάν, με έκταση περίπου 2 εκατ. τετ. χλμ. κατοικείται από 46 εκατ. ανθρώπους, ενώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Σουδανών πολιτών είναι μόλις 750 δολ. το χρόνο.

Ο ένας από τους αντιμαχόμενους πολεμάρχους είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος του Σουδάν, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν. Αντίπαλός του είναι ο πρώην υπασπιστής του, ο αρχηγός του RSF, επίσης στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, πιο γνωστός σαν Χεμεντί. Ο αλ-Μπουρχάν είναι ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά το Σουδάν, με υψηλόβαθμους αξιωματικούς να υποκαθιστούν τους υπουργούς, ύστερα από το πραξικόπημα του 2021.

Stratigoi

Ο Χεμεντί διακηρύσσει πως δεν θα διατάξει κατάπαυση πυρός παρά μόνον αφού συλλάβει τον αλ-Μπουρχάν και τον οδηγήσει ενώπιον ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματά του. Επίσης, ο Χεμεντί κατηγορεί τον αλ-Μπουρχάν ότι αυτός «βομβαρδίζει από αέρος άμαχους πολίτες», κάτι που αρνείται μετ’ επιτάσεως η αντίπαλη πλευρά, ισχυριζόμενη ότι «εμείς αμυνόμαστε, σεβόμαστε τις διεθνείς πολεμικές και ανθρωπιστικές συνθήκες». Παρόλ’ αυτά, μια σημαντική παράμετρος αφορά στον «ρωσικό δάκτυλο», μιας και στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν έχουν ανάμειξη οι μισθοφόροι του Γεβγένι Πριγκοζίν, δηλαδή η Ομάδα Βάγκνερ.

Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.protothema.gr πατώντας εδώ