Νεόδμητο ακίνητο με τιμή χαμηλότερη από τα 1600-1700 ευρώ δύσκολα θα βρει κάποιος σε όποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας και αν ψάξει, ειδικά δε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δύο οι λόγοι: πρώτον η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την απόκτηση γης κάτι που “εξαφανίζει” τα οικόπεδα ειδικά τα μικρότερης επιφάνειας που απευθύνονται σε ιδιώτες και μικρούς κατασκευαστές και δεύτερον στην σημαντική -και συνεχιζόμενη- αύξηση του κατασκευαστικού κόστους το οποίο προσεγγίζει αισίως τα 1200-1300 ευρώ για μια καλής ποιότητας κατασκευή.
“Μας αλλάζουν την τιμή του χαλκού ανά δυο εβδομάδες” υποστηρίζει λιανέμπορος με υδραυλικά είδη” δίνοντας τον… τόνο για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Μια κατάσταση που μένει να φανεί αν θα εξελιχθεί σε προσωρινή ή μόνιμη κάτι που ήδη δημιουργεί έντονο προβληματισμό.
Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτι που φαίνεται και από τους δείκτες τιμών ακινήτων της spitogatos. Τα στοιχεία αφορούν σε μέσες τιμές πώλησης ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές, τόσο νεόδμητων όσο και μεταχειρισμένων.
Ο πίνακας δείχνει ότι σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, οι ανατιμήσεις στο φετινό γ’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό κυμαίνονται από 7-10%, ποσοστό που μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για πωλήσεις ακινήτων.
Στα Βόρεια και στα Νότια Προάστια, οι μέσες τιμές πώλησης έχουν ξεφύγει πλέον πάνω από τα 2500 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ στα νεόδμητα έχει πλέον σπάσει προς τα πάνω το φράγμα και για τις 3000-4000 ευρώ.